Nörojenik Mesane Neden Olur?

Nörojenik Mesane Neden Olur? Nörojenik Mesanenin Belirtileri Nelerdir? Nörojenik mesane nedir? Hakkında merak ettiklerinizi, yazımızdan bulabilirsiniz.

Nörojenik Mesane Neden Olur? Nörojenik Mesanenin Belirtileri Nelerdir?

Nörojenik Mesane Neden Olur
Sayfa İçeriği: Nörojenik Mesane Neden Olur

Nörolojik bazı durumlar mesaneyi etkilediğinde, nörojenik mesane meydana gelmektedir. Nörojenik mesane ile ilgili, sinirlere vede hasarın doğasına bağlı olarak mesane aşırı aktif ya da az aktif olmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için nörojenik mesanenin belirtileri nelerdir? vede nörojenik mesane nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Nörojenik mesane neden olur?

Mesane, pelvis ya da alt karın kısmında yer alan içi boş organa denir. Mesanenin ise iki önemli işlevi bulunmaktadır. Bunlar; İdrarı depolamak, omurilik vede beyindeki karmaşık iletişim ağı ile yoluyla idrarı vücuttan atmaktır. Bireyler idrarını kontrol edemediği durumlarda, idrar kaçırma denilen sorunlar ortaya çıkar. Mesane ise tamamen boşaltılamıyor ise ya da kişi tuvalete ulaşamadan önce boşalıyor ise, idrarın depolanmasıyla alakalı sorun olabilmektedir. Mesane boşaltılmadığı için, idrarı kontrol eden sfinkter çalışmadığında ya da mesane spazmları kişi tuvalete ulaşmadan önce mesanenin boşalmasına neden olduğu için idrar kaçırma olmaktadır. Nörojenik mesane, konjenital nedenlerden dolayı kaynaklanabilmektedir. Neden olabilecek doğum kusurları ise; Serebral palsi, sakral agenezi, spina bifidadır. Sakral agenezi, alt omurga parçalarının, eksik olduğu durumdur. Serebral palsi, kişinin vücut hareketini vede duruşunu kontrol etme yeteneğini zayıflatan grup kronik bozukluk olarak geçmektedir. Bu bozukluklar, beynin motor kısmındaki yaralanmalardan kaynaklanmaktadır. Serebral palsiye neden olan sorun, anne karnında ya da doğumdna sonra meydana gelebilir. Her çocukta ilk bir yıl ortaya çıkmayabilir. Spina bifida, bozukluk fetüsün omurgasının, gebeliğin ilk ayından tamamen gelişmemesinden ötürü oluşmaktadır. Myelomeningosel ile doğan bebekler de, genellik ile mesanenin çalışmasını etkileyen felç ya da zayıflık durumu bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek nörojenik mesanenin belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Nörojenik Mesane Nasıl Tedavi Edilir?

Nörojenik Mesane Belirtileri

Sık idrara çıkma. Günde sekiz ya da daha fazla idrar yapma,
Zayıf ya da damlayan idrar akışı,
Ağrılı idrara çıkma, idrar yolu enfeksiyonu olduğu anlamına gelebilir,
Aciliyet. Hemen idrara çıkma hissi ya da ihtiyacı.

Nörojenik Mesanenin Neden Olduğu Tıbbi Durumlar

Ağır metal zehirlenmesi,
İnme,
Merkezi sinir sistemi tümörleri,
Travma ve kazalar,
Erektil disfonksiyon,
Omurga ameliyatları,
Multipl skleroz,
Parkinson hastalığı,
Omurilik yaralanmları.

Nörojenik mesane teşhisi için öncelik ile uzman hekime muayene olmanız gerekmektedir. Teşhisi için ise, ürodinamik çalışmalar, sistoskopi, röntgen ışınları, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi tetkikler uygulanmaktadır.

Nörojenik mesane tedavisin de, bazı uygulanan yöntemler. İlaçlar, temiz aralıklı kateterizasyon, mesane büyütme, botulinum A toksini enjeksiyonalrı, ileal kanal vede yaşam tarzında değişikler olarak bilinmektedir. Kateterler, idrarı boşalmak için, üretradan mesaneye sokulabilen ince vede esnek tüpler olarak geçmektedir. İlaç tedavisin de ise, antikolinerjik ilaçlar tercih edilmektedir. Uzman hekim botoxu, mesaneye ya da idrar sfinkterlerine enjekte etmektedir. Mesane büyütme yöntemin de ise, bağırsak kısımlarının çıkarıldığı vede mesane duvarlarına bağlandığı cerrahidir. Bu yöntem mesanenin iç basıncını azaltır vede idrarı saklama kapasitesini artırmaktadır. İleal kanal yöntemi de, ince bağırsağın, bir kısmı idrar stoması yapmak için tercih edilir.

Nörojenik Mesane Nasıl Önlenir?

Stoma vücudun dışına bağlı torbaya akmaktadır. Yaşam tarzında bazı değişikler ise, mesaneyi tahriş edebilecek, bazı yiyeceklerden ya da içeceklerden kaçınmayı içermektedir. Kahva gibi kafeinli içecekler, gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler vede narenciye gibi yiyecekleri barındırmaktadır. Kilo vermek mesane üzerindeki baskıyı azaltmaktadır. İdrarı geciktirme ismi verilen davranışsal tedavi, idrar kontrolü sağlayarak, bazı insanlara destek olmaktadır. Pedler, emici iç çamaşırları, günlük pedler vede yetişkin bezleri cildi vede elbiseleri korur iken, ıslaklığı vede kokuları önlemeye yardımcı olmaktadır. Yatak çarşafları, pedleri vede minderleri de koruyabilmektedir.

Nörojenik Mesane Neden Olur, nörojenik mesaneye yol açan durum, kalıcı hasara bağlı ise, bu durum mesaneyi uyaran sinirler üzerinde kalıcı hasar bırakmış olabilir. Hiç kasılmayan olgular da, günümüz de henüz bu klinik durumun kesin tedavisi mevcut değildir. Eğer ki sizin de nörojenik mesane neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Nörojenik mesane neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da nörojenik mesanenin belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Yeşil Ceviz Ne Kadar Dayanır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed