Polikistik Over Nasıl Anlaşılır? Polikistik Over Neden Olur? Polikistik over sendromu nedir? Hakkında merak ettiğiniz, her şeye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Polikistik Over Nasıl Anlaşılır? Polikistik Over Neden Olur?
Son zamanlar da sıklıkla adını duyduğumuz polikistik over sendromu ile ilgili merak edilen, bir çok sorunun cevabını sizler için yazımızın içeriğin de derledik. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için polikistik over sendromu nedir? vede polikistik over neden olur? Sorularının cevaplarına ulaşabilir vede paylaşabilirsiniz. Peki Polikistik over nasıl anlaşılır?
Polikistik over sendromunun, henüz nedeni tam olarak belli değildir. Yalnız genel de ailesel yatkınlık bulunmaktadır. Ailede kadınlar da, benzer bulguları olanlar bulunmaktadır. Ailenin kadınların da tüylenme, yumurtlama bozuklukları, gebe kalamama vede adet düzensizlikleri gibi problemlerin hepsi ya da bir kısmı farklı kombinasyonlar içinde bulunabilmektedir. Bazı farklı bireyler de ise, farklı bulgulara rastlanabilir. Ana neden genellikle hormonal bozukluktur. Sorunlar ise kilo alımı ile daha da şiddetlenebilmektedir. Ailelerde şeker, obezite vede tansiyon hastalıkları daha sık rastlanmaktadır. Yazımızın devamına giderek polikistik over nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Polikistik Over Neden Olur?
Polikistik Over Belirtileri
– Ultrason da polikistik overlerin görülmesi,
– Yumurtlama bozuklukları vede adet düzensizlikleri,
– Aşırı androjen yüksekliğine bağlı şikayetler. Androjenlerin, yani halk arasındaki söylemi ile erkeklik hormonlarının kan testlerin de yüksek çıkması veya vücutta aşırı tüylenme, sivilcelenme olması, bazı kadınlar da aşırı saç dökülmesi gibi.
Polikistik over sendromun da, hastalar farklı şikayetler vede semptomlar ile başvurmaktadır. Yalnız tanı konula bilmesi için bazı bulguların olması ve belirtilerin olması gerekmektedir. Tanı konulabilmesi için 3 bulgudan ise, en az 2’sinin bir arada olması lazım. Polikistik over sendromunun, bir diğer nedeni de insülin fazlalığıdır. Özellik ile kilosu fazla olan, hastalar da insülin miktarı artmaktadır. Aşırı insülin yumurtalıklardan, aşırı androjen yani erkeklik hormonu üretilmesine neden olup, tüm hormonal dengeyi vede yumurtlamayı bozabilmektedir. Bazı hastalar da ise, beyinden salgılanan yumurtalıkların çalışmasını kontrol eden GnRH hormonun anormal salgılanması rastlanır. Bunların biri ya da hepsi bir arada olabilir.
Polikistik over sendromunun tanısı için uygulanacak, tek test yoktur. Bir kaç test veya bulgu değerlendirilerek tanı konulmaktadır. Öncelik ile hastanın şikayetleri vede bulgulerı gözden geçirilerek, bunu açıklayacak başka sorun olup olmadığına bakılmaktadır.
Polikistik Over Sendromu Nasıl Anlaşılır?
– Öncelikle aile hikayesi alınır. Ailesin de, akrabaların da benzer sorunları olan kadınlar var mı diye araştırılır,
– Pkoas tanısın da hastanın öncelik ile, adet düzeni hakkında sorgulama yapılır. Adet düzensizliği, adet görememe, geç adet görme, gebe kalamama vb. durumlar araştırılır,
– Bazı kan testleri uygulanır. Hastanın yaşına bağlı, bu testler değişebilmektedir. Hormon seviyeleri, kan şekeri, kan yağları vede şeker yükleme testleri uygulanır,
– Ultrason yapılarak, özellik ile rahim duvar kalınlığı vede yumurtalıkların büyüklüğü ve yapıları değerlendirilmekte,
– Evli olanlara jinekolojik muayene uygulanıp, smear testi uygulanır. Genital organlar da, bir sorun olup olmadığı gözden geçirilir,
– Hasta kişinin boyu ve kilosu ölçülür. Tansiyonuna bakılır, vücut kitle indeksi hesaplanır,
– Kozmetik sorunlar üzerinde durulmaktadır. Aşırı tüylenme, sivilcelenme, saç dökülmesi, epilasyon yaptırma, vücudun belli kısımlarında renk değişiklikleri vs. var mı diye bakılmaktadır.
Polikistik over sendromu rahatsızlığı bulunan kişiler, gebeliğe her zaman engel değildir. PKOS hastalarının gebelik durumu, hastanın yumurtlama durumuna bağlı olmaktadır. Eğer ki bu hastalarda, yumurtlama oluyor ise, bu seyrek bile olsa kendiliğinden gebe kalma şansları bulunmaktadır. Yalnız bazı hastalar da, yumurtlama hiç olmaz ya da çok seyrek olmaktadır. Bazılarında da beraberin de başka sorunlar da çıkabilir. Böyle hastalarda tedavi yapılarak gebelik elde edilebilmektedir. Bu sebeple çocuk isteyen PKOS olan kadınların umutsuzluğa kapılmaması, öncelik ile yumurtlama durumunun değerlendirilmesi için jinekoloğa muayene olması lazım. Tüm değerlendirmelerden sonra gerekli bilgileri doktorunuz size ayrıntılı olarak verecektir.
Polikistik Over Nasıl Anlaşılır, polikistik over sendromu, adet görememe veya uzun aralıklar ile adet görme gibi düzensizlikler ile kendini belli etmektedir. Kanda androjen ismi verilen hormonların artışına bağlı, ciltte sivilcelenme, saç dökülmesi, yağlanma vede tüylenme gibi belirtileri bulunmaktadır. Eğer ki sizin de polikistik over nasıl anlaşılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Polikistik over nasıl anlaşılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da polikistik over belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Labioplasti Neden Yapılır?