Uyku Apnesi Nedenleri Nelerdir? Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir? Uyku apnesi belirtileri ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Uyku Apnesi Nedenleri Nelerdir? Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?
Uyku apnesi, yüksek sesli horlamaya eşlik eden, yorgunluk vede nefes darlığı şikayetleri ile rastlanmaktadır. Kişinin yaşam kalitesini, olumsuz yönde etkileyen uyku apnesi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızdan bulabilirsiniz. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için uyku apnesi belirtileri vede uyku apnesi nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Uyku apnesi nedenleri nelerdir?
Uyku esnasın da nefesin belirli sıklıklarla, kesintiye uğramasına neden olan yaygın uyku bozukluğuna uyku apnesi denir. Kesintiler yaklaşık 10 ila 20 saniye sürer iken, 1 saat içinde 100 defa tekrarlanabilmektedir. Nefes almanın kesintiye uğraması, hava akışının durması vede bireyin kanında ki oksijen seviyesinin düşmesi anlamına gelmektedir. Bu durum ise, kişi hatırlamasa da gece boyunca defalarca uyanmaya neden olmaktadır. Uyku apnesi kaliteli uyku düzeninin düşmanı olarak bilinmektedir. Sürekli olduğu vede tedavi edilmediği durum da ciddi rahatsızlıklara da neden olmaktadır. Tıp literatürün de ise, üç farklı uyku apnesi türü bulunmaktadır. Bunlar; Merkezi uyku apnesi sendromu, tıkayıcı uyku apnesi sendromu vede mikst uyku apnesi sendromu olmaktadır. Yazımızın devamına giderek uyku apnesi belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Uyku Apnesi Nedenleri Nelerdir?
Uyku Apnesi Belirtileri
– Geceleri nefes darlığı şikayetleri ile uyanma,
– Uyuma ve uyanma saatleri yeterli görünse de, gün içinde uykusuz hissetme vede aşırı yorgunluk,
– Geceleri sık sık tuvalete kalkma,
– Özellikle sabahları gözlenen ağız kuruluğu ya da boğaz ağrısı,
– Geceleri huzursuz hissetme,
– Geceleri sık sık tuvalete kalkma.
Uyku apnesine bağlı, en belirgin semptomlar yalnızca uyurken meydana geldiği için, tespit etmek de zordur. Bu durum özellikle de birey tek başına yaşıyorsa. Bunun ile birlikte, sorunun en yaygın belirtisi uyku sırasında, sesli şekilde horlama, horlarken duraklama vede duraklamaları takip eden boğulma hissi, tepkileri vede nefes nefese kalma rastlanabilir. Belirtilerin büyük çoğunluğunun gözlendiği durum da, sağlık merkezine müracaat edilmesi lazım. Bazı durumlar da çeşitli solunum rahatsızlıkları vede sıradan horlama durumları ile uyku apnesi, birbirine karıştırılır. Böyle sorunlar ile karşılaşmamak vede tedaviyi zamanın da alabilmek için de, uzmandan tıbbi yardım almak en doğrusudur. Uyku bozuklukları günümüz de, en yaygın sorunlarından biri olan uyku apnesi genellik ile bazı nedenlere bağlı gelişebilmektedir. Erkeklerin, kadınlara oran ile uyku apnesinden muzdario olma sıklığının daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Bunun ile beraber sorun, kadınlar da menopoz ile birlikte artış gösterebilmekte.
Uyku Apnesi Nedenleri
– Aşırı kilolu olma ve obezite,
– Yumuşak damak,
– Üst solunum yolunun olması gerekenden daha dar olması,
– Çenenin küçük olması, üst vede alt çene arasındaki anatomik farklılıklar,
– Tütün ürünlerinin kullanımı,
– Olması gerekenden daha geniş olan bademcikler vede adenoid,
– Septum deviasyonu,
– Boyun çevresinin geniş olması,
– Dilin olması gerekenden daha yukarı pozisyonda bulunması,
– Burun tıkanıklığına neden veren, çeşitli alerjiler vede tıbbi durumlar,
– İleri yaşta olma; özellikle de 50 ila 60 yaş arasındaki bireylerde, sorunun yaygın olduğu çeşitli çalışmalar ile ortaya çıkmıştır.
Uyku apnesi teşhisi konulduğun da, tedavinin uygulanacağı aşamaya geçilir. Tedavi edilen bu rahatsızlık, ilk olarak yaşam tarzında uygulanacak, bir takım değişiklikler ile kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Aşırı kilolu olma durumun da, kilo vererek sağlıklı vücut kitle endeksine ulaşmak, solunum ataklarının sayısını azaltır iken, kan basıncını düşürür vede yorgunluk ve uykusuzluk gibi problemleri de ortadan kaldırılmasına destek verir. Bunun ile birlikte, egzersiz yapmak da solunum ataklarının seyrekleşmesine vede enerjinin korunmasına yardımcı olur. Özellik ile aerobik vede yoga gibi egzersizler solunum yolunda bulunan kasların kuvvetlendirilmesi noktasında oldukça yardımcıdır.
Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kilo verme ile egzersizlik haricinde, ekseriyet ile uyku öncesin de kafein içerikli maddeler, alkol vede antidepresan almamak da iyi gelmektedir. Bu süreç de tütün ürünlerinden, kesinlikle uzak durulması gerek. Sigara vede tüm tütün ürünleri, üst solunum yolunda ciddi iltihaplanmaya neden olmaktadır. Tüm bu uygulamalar yetersiz kaldığında, sürekli pozitif hava akış basıncı tedavisi uygulanmaktadır. Hafif vede orta şiddetteki uyku apnesi tedavisi, hava yolunun açık kalmasına yardımcı olan vede hava geçirmez burunluk ile maskeden oluşan CPAP cihazı ile uygulanmaktadır. Bu cihaz ise, solunum yolunu açık tutar iken, nefes almadaki duraklamaları da önlemektedir.
Uyku apnesi rahatsızlığı ilk olarak bireyin gün içinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi alamamasına, zihinsel olarak yorgun hissetmeye vede üretkenliğin sekteye uğramasına neden olur. Bunun nedeni de, nefes alıp verme sırasında meydana gelen duraksamaların, oksijen eksikliğine vede onarıcı uykuda değil, hafif uykuda daha fazla zaman geçirmeye neden olmasından kaynaklıdır. Uyku apnesi bazı sorunlara yol açmaktadır. Bunlar; unutkanlık, kronik uyku yoksunluğu, anksiyete vede depresyon gibi ciddi mental sorunlar, konsantrasyon güçlüğü. Bazı sorunların ortaya çıkmasın da, ciddi etkiye sahip olan uyku apnesi yüksek tansiyon, felç, çeşitli kardiyovasküler hastalıklar, atriyal fibrilasyon, çeşitli nörolojik hastalıklar ile omurga ya da beyin sapı hasarı vede diyabet gibi ciddi rahatsızlıklar görülebilir.
Uyku Apnesi Nedenleri Nelerdir, yumuşak damağın ya da dil kök ile aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkamasıyla, en az 10 saniye nefes alamama durumuna uyku apnesi denir. Uyku apnesi, durumun da solunum çabası sürse de, bir süre sonra daha da artan, bu çaba beyni uyarmakta vede hava yolu açılmaktadır. Eğer ki sizin de uyku apnesi nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Uyku apnesi nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da uyku apnesi belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Östaki Tüpü Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?