Limited Şirket Özellikleri Nelerdir?

Limited Şirket Özellikleri Nelerdir? Limited Şirket Kaç Kişi Çalışır? Limited şirket ne demek? Hakkında bilmeniz gereken, bazı bilgiler yazımızda.

Limited Şirket Özellikleri Nelerdir? Limited Şirket Kaç Kişi Çalışır?

Limited Şirket Özellikleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Limited Şirket Özellikleri Nelerdir

Limited şirketi kurmak isteyen kişiler, şirket kurulumu ile ilgili bir çok soruyu merak etmektedir. Uygulamaya geçilen, yeni yasal düzenlemeyle birlikte, limited şirket kuruluş süreçlerin de bazı değişiklikler oldu. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için limited şirket ne demek? ve limited şirket kaç kişi çalışır? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Limited şirket özellikleri nelerdir?

Limited şirketler, senelik net kar’ı 40.000 TL vede daha yüksek olan işletmeler için, sabit vergi oranı nedeni ile, şahıs şirketinden daha avantajlı olmaktadır. Limited şirketler, yasalar açısından yasak olmayan her türlü ekonomik amaç vede konu için açılabilmektedir. Tüzel ya da gerçek kişilik de, bir ya da birden fazla kişi tarafından açılan şirketlere limited şirketi denir. Limited şirketi, en az iki, en fazla ise elli kişi ile kurulabilmektedir. Eğer ortak sayısı 20 kişinin üzerinde ise, iç denetçi bulundurmak zorundadır. Limited şirketi özellikleri arasında iki vede daha fazla gerçek ya da tüzel kişi tarafından, bir ticaret unvanı altında kurulup, ortakların sorumluluğu vede koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı vede esas sermayesi belirli olan şirkettir. Bu şirketin sermayesi en az 10.000 TL olması şarttır. 10.000 TL aşağısı olan sermayeler de limited şirketi kurulamaz. Yazımızın devamına giderek, limited şirketi kurulum süreci ve limited şirketi kuruluş aşamaları nelerdir? Ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Limited Şirketi Kuruluş Aşamaları Nelerdir?

Limited Şirketi Kurulum Süreci

Limited şirketi kurar iken, kişilerin ilk karar vermeleri gereken şey, danışmanlık vede mali müşavir hizmetleri alacakları doğru adresleri belirlemektir. Dinamik ve doğru bir mali müşavir şirketi, firmanızın kuruluş sürecince, fuzuli zaman vede maliyet kayıplarını önleyecek, gerekli izin vede prosedürler ile ilgili gerekli yol haritasını yapacaktır. Limited şirketini kurduktan sonra, ticari faaliyetlerin devam ettiği sürece, mali müşavir vede vergisel işlemlerini yerine getirereck vergi, kosgeb destekleri, sgk konusun da sizi daha iyi bilgi sahibi yapacak ve mali risklere karşı işinizi de koruyacaktır. Limited şirketinin takibini, size bilgilendirme sunarak yapmaktadır.

Limited Şirketi Kurarken Gerekli Belgeler

Limited şirketi kurarken bazı bilgi vede belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. Bu bilgi ve belgeler aşağıda sıraladığımız gibidir.

Ortakların kimlik fotokopisi,
Ortakların ikametgah belgesi. 2’şer nüsha e-devlet üzerinden,
– Şirket merkez adresi,
3’er adet vesikalık fotoğraf,
İş yeri kira sözleşmesi,
Şirket sermaye tutarı. En az 10.000 TL,
Kurulacak şirketin unvanı,
Şirket temsilcisi / müdürü,
Sermaye payları / oranları.

Mali müşavir, limited şirketi kurarken, şirket ana sözleşmesini hazırlamaktadır. Bu ana sözleşme de ise gerekli bilgilerin başlıcaları;

Esaslı noktaları belirtilmiş vede tanımlanmış şekilde şirketin işletme konusu,
Şirketin ticaret unvanı vede merkezinin bulunduğu yer,
Şirket sözleşmesin de yer alması zorunlu kayıtlar,
Şirket tarafından yapılacak ilanların biçimi,
Müdürlerin isimleri, soyadları, unvanları vede vatandaşlıkları,
Esas sermayenin itibari tutarı, esas sermaye paylarının sayısı, itibari değerleri, var ise imtiyazlar, esas sermaye paylarının grupları.

Limited Şirketi Kuruluşunda Uygulanacak İşlemler

Mersis sistemine girilen şirket ana sözleşmesiyle, potansiyel verme numarası mersis sisteminden alınmakta ve bu numara şirket kurulduktan sonra, şirketin geçerli vergi kimlik numarası olarak kullanılacaktır. Yeni düzenleme ile, şirket kurar iken, bankadan hesap açma vede sermayenin en az %25’inin bloke edilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu demek oluyor ki, limited şirketin kuruluş aşamasın da, banka hesabı açmanıza vede sermaye ödemenize gerek kalmıyor. Şirket sermayesini, şirket kurulduktan sonra, iki yıl içinde şirket hesabına yatırabiliyorsunuz. ana sözleşmesinin mersis sistemine girilip, onaylanmasından sonra ise sunmuş olduğumuz belgelerle, şirket kuruluşu için, bağlı olduğunuz ticaret odasına gitmeniz gerekmektedir. Ticaret odaları genelde randevu sistemi ile çalışmaktadır. Bu belgeleri götürmeden önce, randevu almanız sizin için daha iyi olacaktır. Gerekli belgeler ise aşağıda verdiğimiz gibi;

Kurucu ortaklar bilgi formu,
Mersis ekran çıktısı,
Oda kayıt beyannamesi, Ortakların fotoğrafları yapıştırılmalı,
Şirket kuruluşu başvuru formu 3 adet,
Şirket kuruluş vekaleti. Kurucu ortaklar, ticaret sicile gelir ise, vakelete gerek yoktur,
Rekabet kurumu payı banka dekontu. Ticaret odası veznesine yatırılacak.

Limited şirket, ana sözleşmesinin ticaret sicilin de tescilinden sonra, limited şirketi resmi olarak kurulmuş sayılmaktadır. Şirketi temsil edecek olan, şirket müdürü böylelikle noterde şirket unvanı altına atacağı imza örnekleri ile imza sirkülerini hazırlatabilir. İmza sirküleri şirket adına yapılacak, tüm işlemler de gerekecektir. Limited şirket tescilinden sonra, sunmuş olduğumuz belgeler ile birlikte faaliyet alanın da yer alan vergi dairesine başvuru yapılacak. Bu işlemleri mali müşavir yapmaktadır. Bunlar için;

Şirket imza sirküleri,
Şirket açılış bildirimi,
Kira kontratı. Ya da tapu fotokopisi,
Şirket tescil yazısı vede sicil tasdiknamesi aslı,
Kimlik asılları ya da onaylı suretleri,
Şirket ortaklarının ikametgahları,
Şirket ortaklarının noter tasdikli kimlik örnekleri.

Limited şirketi kurulumu bittikten sonra, şirket sanayici ise sanayi odasına kaydını yaptırmalıdır. Bunun için ise;

Ticaret sicil gazetesi,
Ticaret odası başvuru formu,
Müdür imza sirküleri,
Noter tastikli ana sözleşme,
Şirket ortaklarının ikametgah ilmühaberleri,
Şirket ortaklarının nüfus cüzdanı suretleri.

Ticaret odası kaydından sonra şirket için belediye işlemleri için de belgeler aşağıda belirttiğimiz gibidir. Bu belgeler ile belediyenize şirket yeri açılış başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ticaret sicili gazetenizi yanınız da bulundurun,
Kira kontratı,
İş yeri açma vede izin ruhsatı çıkartın,
Ticaret odası kayıt suretinizi yanınız da bulundurun,
Çevre temizlik vergisini yatırın,
Vergi levhanız yanınız da olsun.

Limited Şirketi Kurulum Aşamaları Nelerdir?

Tüm işlemler bittikten sonra ticari faaliyetlerin başlangıcına geçebilirsiniz. Ticari faaliyetleriniz de kullanacağınız irsaliye, fatura, tahsilat makbuzu ve tediye makbuzu gibi resmi belgeleri matbaadan bastırabilirsiniz. Faturaların düzenlenmesi, dikkat edilmesi gerekli hususlar ile ilgili, mali müşaviriniz size daha detaylı olarak bilgiler sunucaktır. Bankalardan şirket hesabı açabilir vede personel çalıştırabilirsiniz. Personel alımınız da, mali müşaviriniz sigorta ile ilgili giriş vede bildirimleri yapacaktır.

Elektronik tebligat yönetmenliğine göre ‘Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma“ başlıklı 7’nci maddesi uyarınca anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.’ Bu hüküm gereği, tebligat göndermeye yetkili mercilerin vede sermaye şirketlerinin yani, anonim, limited vede sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ‘KEP’ hesap sahibi olması zorunlu olmaktadır. Bu nedenle, şirketi temsile yetkili müdürlerin, şirket unvanı altında, kayıtlı elektronik posta yani ‘KEP’ hesabı almaları gerekmektedir.

Limited Şirket Özellikleri Nelerdir, son zamanlar da, en çok merak konusu olan limited şirketi ile ilgili merak edilen soruları yazımızın içeriğin de ayrıntılı olarak düzenleyip, derledik. Eğer ki sizin de limited şirket özellikleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Limited şirket özellikleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da limited şirketi özellikleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed