Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Bağırsak enfeksiyonu nedenleri hakkında bilmeniz gerekenleri, öğrenebilirsiniz.
Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?
Bağırsak enfeksiyonu ismi ile bilinen gastrointestinal enfeksiyon, ince bağırsaklardan vede mideden oluşan gastrointestinal sistemin iltihaplanması ile, yani gastroenterite neden olan viral ve bakteriyel ya da parazitik enfeksiyon olarak rastlanmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için bağırsak enfeksiyonu nedenleri vede bağırsak enfeksiyonu nedir? Sorularının cevaplarını bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Bağırsak enfeksiyonu nerede ise tüm herkes de görülebilen sağlık sorunudur. Belirtileri arasında ise, kusma, diyare, karın ağrısı olmaktadır. Susuzluk gastrointestinal enfeksiyonların ana tehlikesi olarak görünmektedir. Bu neden ile kaybedilen sıvının geri kazanılması oldukça önemlidir. Çoğu bağırsak enfeksiyonu, kendi içinde sınırlı olmakla beraber, belirtileri bir kaç gün içinde düzelmektedir. Bunun ile birlik de toplumun yenidoğan bebek, bağışıklığı baskılanmış hastalar ya da ileri yaştakiler gibi belirli gruplar da potansiyel olarak daha ciddi risklere yol açabilmektedir. Bu rahatsızlık da hızlı tanı, uygun tedavi vede enfeksiyon kontrol önlemleri, bu durumda özellikle önem taşımaktadır. Bağırsak enfeksiyonunu engellemenin en etkili yöntemleri arasında, uygun şekilde en az 20 saniye süre ile vede sık sık el yıkamak gereklidir. Dışarıdan içeriye girildiğinde, tuvalet kullanımı sonrası vede yemek yemeden veya hazırlamadan önce mutlaka elleri yıkamak oldukça önemlidir. Mutfak malzemelerinin hijyen olması oldukça önemlidir. Yazımızın devamına giderek, bağırsak enfeksiyonu nedenleri ile ilgili bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Bağırsak Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?
Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri
– 48 saatten uzun süren kusma bulunuyor ise, kan kusuyor iseniz, aşırı susuzluk hissi, çok az idrara çıkma, ağız kuruluğu, aşırı zayıflık hissi, sersemlik ya da baş dönmesi ile bağırsak hareketlerinden kan görülür ise, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
– Bağırsak enfeksiyonunun oldukça farklı türleri vardır. Türüne bağlı olarak belirtilerin de değişiklik rastlanabilir. Yetişkinler de eğer 40 derece üzerinde ateş var ise, 24 saatlik süre zarfında vücutta sıvı tutulamıyor ise doktora başvurulmalıdır.
– Çocuklar da bağırsak enfeksiyon belirtileri olarak 39 derece üzerinde ateş, aşırı rahatsızlık ya da ağrı şikayeti, aşırı sinirlilik hali, uyuşukluk vede özellik ile kanlı ishal rastlandığında mutlaka doktora başvurulmalı. Çocukların susuzluğunu ölçmek için, içtikleri su miktarı ile günlük yaptıkları idrar miktarını karşılaştırmak uygundur.
– Bağırsak enfeksiyonu bebekler de, belirti olarak eğer ki normal ağızdan çıkarma haricin de bir kaç saatten fazla süren kusma rastlanıyor ise, ağız kuruluğu oluyorsa, altı saatlik bir süre zarfında altını değiştirmek gerekmedi ise, gözyaşı olmadan ağıyor ise, şiddetli ishal veya kanlı dışkı rastlanıyorsa, çevreye normal tepkilerini vermiyorsa, alışılmadık biçimde uykulu ise vede başın üzerinde yer alan yumuşak alanda, yani bıngıldak da belirgin çökme rastlanırsa. Bebeği mutlaka uzman doktora götürmeniz gerekmektedir.
Bağırsak enfeksiyonlar, bağışıklık sistemini geçerek, sindirim sistemine ulaşabilen virüsler ya da bakteriler gibi antijenlerden kaynaklanmaktadır. Bozulmuş vede kontamine olmuş besin ya da su tüketildiğinde veya enfekte bir kişi ile mutfak eşyaları, yiyecek ya da havlu paylaşıldığında, bu hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir. Özellikle de çiğ ya da az pişmiş istiridye gibi, bir takm kabuklu deniz ürünleri bağırsak enfeksiyonu hastalığına neden olabilmektedir. Kirlenmiş içme suyu, viral ishalin bir nedeni olmaktadır. Yalnız bağırsak enfeksiyonuna neden olan virüsler, daha yaygın olarak dışkı-ağız yolu ile, yani tuvaleti kullandıktan sonra elleri yıkamadan, yiyecek hazırlayan virüslü bir kişi aracılığı ile yayılabilmektedir.
Bağırsak Enfeksiyonu Nedenleri
Bağırsak enfeksiyonuna neden olabilecek, çok sayıda mikroorganizma bulunmaktadır. Bunlar arasında ise, rota virüsü özellik ile, küçük çocuklarda vede bebeklerde en sık rastlanan diyare nedeni olmakla birlikte, çok ciddi sonuçlanabilecek vakalara neden olabilmektedir. Rota virüsü, genellik ile insandan insana veya hasta birisinin hazırladığı besinlerin tüketilmesi ile yayılabilmektedir. Rota virüsü için, bir aşı olmasına rağmen, küresel olarak özellikle gelişmek de olan ülkeler de, beş yaşından küçük çocuklar da yılda, yarım milyondan fazla ölüme neden olmaktadır.
Virüsler arasın da ise, ikinci olarak ateş, ishal, konjonktivit, mesane enfeksiyonları vede döküntülere neden olabilen, yalnız en yaygın semptomu ise solunum yolu hastalığı olan adenovirüs olmaktadır. Rota virüsünden sonra özellik ile çocuklar da rastlanan ishalin en yaygın nedeni de bu virüstür. Campylobacter, dünya çapında bağırsak enfeksiyonunun, en yaygın bakteriyel nedenlerinden biridir. İki yaşın altındaki çocuklarda oldukça sık rastlanır. Bazı vakalar da kanlı olmak üzere ishale, kusmaya, karın kramplarına vede ateşe neden olmaktadır. Özellik ile kümes hayvanları kaynaklı olmak üzere, genellik ile çiğ ya da az pişmiş et veya kontamine süt tüketilmesi yolu ile yayılabilmektedir. Clostridium difficile enfeksiyonu, antibiyotik ile ilişkili ishal vakalarının %25’inden görülmektedir. Kullanılan antibiyotiklerin, vücutta yer alan yararlı bakterileri öldürmesi ile açılan boşluğu da doldurmaktadır. Halihazırda hasta bireyler, en yüksek risk altında bulunur. Son günlerde yüksek derecede toksik vede antibiyotiklere daha dirençli Clostridium difficile enfeksiyonunun ortaya çıkması, daha sık vede ciddi salgınlara vede ölüm oranında yükselişe neden olmaktadır.
Bağırsak Enfeksiyonu Kimlerde Görülür?
Escherichia coli, hayvanların vede insanların bağırsak sistemlerinin içinde, normal olarak yer alan zararsız bakteridir. Yalnız bu bakterinin insanlarda, hastalıklara neden olan patojen türleri de vardır. Tehlikeli türü halk arasında, koli basili olarak geçmekle birlikte, escherichia coli, hem yolculuk yapan bireylerde, hemde gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda rastlanan ishal için en önde gelen nedenlerden birisi olmaktadır. Genellik ile insan veya hayvan dışkısı ile kirlenmiş su tüketimi ile yayılmaktadır.
Bir başka türü olan escherichia coli 0157:H7, kanlı ishal vede kusma gibi semptomlara vede bağırsak enfeksiyonlara neden olan shiga toksini üreten escherichia coli bakterisi olmaktadır. Bu semptomlar genellik ile bir kaç gün sonra düzelse de, bazı vakalar da kılcal damar kanaması sonucu, akut böbrek yetmezliği, anemi vede düşük trombosit seviyesi durumu olan hemolitik üremik sendroma yol açabilmektedir. Bu durum tedavi edilmez ise, böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Helicobacter pylori, gastritin nedeni olan bakteri türüdür. Gastrik veya duodenum ülserlerinin gelişimine yol açmaktadır. Bu bağırsak enfeksiyonu türü, mide ağrısı ya da bulantıya neden olabilmektedir. Yalnız bir çok vakada herhangi semptoma rastlanmaz. Bu bakteri türü ile enfekte olan kişilerin yaşam boyu peptik ülser ile mide kanseri geliştirme riski vardır.
Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir, virüs ile kontamine olması, riski olan yüzeyler ise çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Enfekte kişilerin kullandığı kıyafetlerin, yanı sıra özellik ile toprak ile kirlenmiş kıyafetler kesinlikle yıkanmalıdır. Eğer ki sizin de bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bağırsak enfeksiyonu nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Elektronik Kelepçe Nerelerde Kullanılır?