Akromegali Hastalığı Neden Olur? Akromegali Belirtileri Nelerdir? Akromegali ne zaman ortaya çıkar? Hakkında merak ettiğiniz, her şey yazımızda.
Akromegali Hastalığı Neden Olur? Akromegali Belirtileri Nelerdir?
Vücut yüksek seviye de büyüme hormonu ürettiğin de meydana gelen nadir, yalnız ciddi bir tıbbi duruma akromegali denir. Vücudun kemiklerini vede dokularını etkilemekte vede anormal biçim de büyümelerine neden olmaktadır. En yaygın tedaviler cerrahi, radyasyon vede ilaç tedavisi olmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için akromegali ne ortaya çıkar? vede akromegali belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Akromegali hastalığı neden olur?
El, ayak vede yüz kemikleri gibi vücudun uç noktalarının büyüdüğü, nadir rastlanan yalnız ciddi bir duruma akromegali denir. Vücut yüksek seviyede, büyüme hormonu ürettiğin de meydana gelir. Herhangi bir yaş da ortaya çıkabilmektedir. Yalnız genellikle orta yaşlar da teşhis edilebilir. Bu hastalık nadirdir. Her 200 bin kişide, yaklaşık 1 kişiyi etkilemektedir. Durum erkekleri vede kadınları eşit derecede etkileyebilmektedir. Adenom, çok fazla büyüme hormonu üreten iyi huylu tümördür. Bu durum ise akromegalinin nedenidir. Tümör, beynin dibine yakın yer alan küçük bez olan hipofizdedir. Hipofiz, vücudun büyüme hormonuna ek olarak başka hormonların üretimini de düzenlemektedir. Yazımızın devamına giderek akromegali belirtilerini ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Akromegali Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Akromegali Belirtileri
– Baş ağrısı,
– Eklem ağrısı,
– Uyku apnesi,
– Görme bozukluğu ya da ses değşiklikleri,
– Aşırı terleme ya da yağlı cilt,
– Karpal tünel sendromu ya da omurilik problemleri,
– Kas güçsüzlüğü,
– Yüz de belirgin bir çene, burun ya da alın gibi değişikler,
– Eller, ayaklar ya da göğüs gibi vücut bölümleri genişleyebilir ya da şişebilir.
Akromegali hastalığının belirtileri genellik ile yavaş başlamakta vede ilk başta fark edilmesi zor olabilmektedir. Bazı insanlar sadece alyanslarının sıktığını hissedip ellerinin büyüdüğünü fark etmektedir. Bu hastalık kemikleri vede dokuları etkilemektedir. Anormal biçimde büyümelerine neden olmaktadır. Çocuklar da akromegali, gigantizme neden olmaktadır. Bir çocuk ya da genç bir yetişkinin vücudun da çok fazla büyüme hormonu var ise, gigantizm nedeni ile kemikleri artmış oranda büyüyebilmektedir. Baz gigantizmi bulunan insanların, iki buçuk metre kadar boy uzunluğu vardır. Büyüme hormonunun aşırı fazla salgılanmasına bağlı olarak, gelişen hastalığa akromegali denir. Her yaş da meydana gelen bu hastalık, en sık olarak 30 ila 50 yaş aralığında, yetişkinler de rastlanmaktadır. Aşırı miktarda büyüme hormonuna, büyüme plakları kapanmadan önce maruz kalınması durumun da devlik gelişmektedir.
Akromegali Hastalığı Neden Olur, akromegali hastalığının iyileşme süresi ise oldukça hızlıdır. Bazı akromegali hastaların da, tümörün yeri vede boyutuna göre ilaç tedavisi, açık cerrahi ya da stereotaktik radyocerrahi yapılabilmektedir. Devamlı halsizlik vede yorgunluktur. Bu hastalık için bazı testler uygulanması gereklidir. Eğer ki sizin de akromegali hastalığı neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Akromegali hastalığı neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da akromegali belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Makat Ağrısı Kaç Gün Sürer?