Tularemi Nedir?

Tularemi Nedir? Tulareminin Belirtileri Nelerdir? Tularemi Nedenleri, ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgileri yazımızın içeriğin de derledik.

Tularemi Nedir? Tulareminin Belirtileri Nelerdir? Tularemi Nedenleri

Tularemi Nedir
Sayfa İçeriği: Tularemi Nedir

Kemigenler de tularemi öldürücü nitelik de olmaktadır. Hastalığın etkeni ise Francisella tularensistir. Hastalık hayvanlardan doğrudan temas ile geçebildiği gibi, sinek vede kenelerle de bulaşabilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için tularemi nedenleri vede tulareminin belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarını ayrıntılı olarak hazırladık. Peki Tularemi nedir?

Deri vede mukoza yoluyla bulaşabilen bu hastalık, sinek vede kene ısırıkları ile, enfekte hayvanların salgıları ile, doku vede organları ile direk temasla ya da enfekte hayvanlar tarafından doğrudan ısırılma sonucun da bulaşır. Kuluçka süresi ise 1 ila 21 gün arası değişmektedir. Türkiye’de en sık kontamine sular ile bulaştığından, orofaringel tularemi vede buna bağlı olarak boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, ateş vede sonrasın da hassas servikal lenfadenopati gözlenmektedir. Yazımızın devamına giderek tulareminin belirtilerine ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Tularemi Nedenleri Nelerdir?

Tularemi Çeşitleri

Ülseroglandüler tularemi,
Glandüler tularemi,
Zatürreli tularemi,
Oküloglandüler tularemi,
Orofaringeal tularemi,
Tifoidal tularemi,

Zatürreli tularemi, bu hastalın ölümcül türlerindendir. Bakterilerin solunması ile bulaşmaktadır. Belirtileri; Zor nefes alınması, kuru öksürük, yüksek ateş, göğüs ağrısıdır. Glandüler tulareminin veya ciltte ki enfeksiyonun belirtileri ülseroglandüler tulareminin belirtileri ile benzerlk göstermektedir. Yalnız bu tür de, ciltte yaralar meydana gelmez. Ülseroglandüler tularemi belirtileri arasında; Titreme, ateş, yorgunluk, şiddetli baş ağrıları, ciltte ki yaraların yakınlarında ki lenf nodüllerinin şişmesi, enfeksiyonu taşıyan hayvanlara temas edilmesi veya bu hayvanların birini ısırması sonucun da temas edilen yerler de yara meydana gelmesidir. Nadir türlerinden olan tifoidal tularemi belirtileri arasında kusma, ishal, aşırı yorgunluk vede çok yüksek ateş rastlanmaktadır. Eğer ciddi vede tedavi edilmedi ise kronik kalp yetmezliği, beyni vede omurilik zarını çevreleyen zarların iltihaplanması vede ölüme kadar riskleri vardır. Orofaringeal tularemi belirtileri; İshal, kusma, bademcik iltihabı veya bademciklerin şişmesi, ağızda yaralar, boyunda ki lenf modüllerinin şişmesi vede boğaz ağırıs görülmektedir. Oküloglandüler tularemi belirtilerin de, gözde şişlikler, göz ağrısı, gözde tahriş, gözde kızarıklık veya akıntı, göz kapaklarının içinde ağrı vede gözün arkasında ki lenf bezlerinin şişmesi görülebilmektedir.

Hastalığın tedavisi türüne vede cidiyetine göre uygulanmaktadır. Erken teşhis, hastalığın bir an önce antibiyotikler ile tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Bu hastalıkta kullanılan antibiyotikler; Doksisiklin, siprofloksasin, streptomisin, genellikle oküloglandüler tulareminin tedavisin de kullanılan gentamisin. Şişmiş lenf nodüllerinin vede ciltte ki yaralardan dolayı enfeksiyon olmuş dokunun boşaltılması için cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Baş ağrısı veya ateş gibi belirtilerin hafifletilebilmesi için de, ilaç kullanılması gerekebilmektedir.

Tularemi Nedenleri

Boz ayı,
Geyik sinekleri,
Geyik vede tavşan kenesi,
Tavşan,
Yabani tavşan,
Sokak kedileri,
Kemirgenler.

Tularemi Nasıl Önlenir?

Hastalığın önlenmesi için basit güvenlik önlemlerinin alınması lazım. Bakteriler pis ortamlar da gelişebilmektedir. Av partilerin de, avcılar güvenli temizlik yöntemlerini gerçekleştirmediklerin de veya kişisel eşyalarını bakteriler ile kirlettiklerin de hastalık yaygın halinde görülebilmektedir. Avlanan hayvanların güvenli şekil de temizlenebilmesi için bazı önlemler uygulanmalıdır. Hasta olan hayvanların derileri yüzülmemeli ve organları çıkarılmamalı. Hayvanların temizliği yapılırken mutlaka gözlük vede eldiven kullanılmalı. Hayvanlar ile uğraştıktan sonra eller düzgün şekilde yıkanmalı. Eti ise iyice pişirmelisiniz.

Bulaşma riskini azaltmak için uygulanması gerekenler; Kene ısırıklarını engellemek için, ormanda uzun pantolon vede uzun kollu elbiseler giyilmeli. Suyunuzu vede yiyeceklerinizi hayvanlardan uzak tutmalısınız. Göl veya nehirlerden su içilmemeli. Dışarıda gezinen evcil hayvanlarınızı pire vede keneden korumak için mutlaka ilaç kullanmalısınız. Son olarak da böceksavarlardan faydalanabilirsiniz.

Tularemi Nedir, tularemi hastalığı, kolaylıkla havaya karıştırılarak ölümcül bir biyoterörizm amaçlı kullanılabilse de, bu hastalığı enfeksiyonu taşıyan hayvanlardan kapma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Çoğu vaka da hastanın, hastaneye yatırılması sık görülmektedir. Hastalığın en ciddi türü zatürreli tularemidir. Tularemi vakalarının yaklaşık olarak %2’si ölümcül olmaktadır. Ölümcül vakaların ise, büyük çoğunluğunu zatürreli tularemi vakaları oluşturmaktadır. Eğer ki sizin de tularemi nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tularemi nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da tularemi nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ani Ateş Basması Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed