Pastörize Süt Nasıl Kullanılır?

Pastörize Süt Nasıl Kullanılır? Pastörize Süt Nedir? Pastörize süt zararlı mı? Hakkında merak ettiğiniz, tüm her şeye yazımızın içeriğinden ulaşabilirsiniz.

Pastörize Süt Nasıl Kullanılır? Pastörize Süt Nedir?

Pastörize Süt Nasıl Kullanılır
Sayfa İçeriği: Pastörize Süt Nasıl Kullanılır

Süt, insan sağlığına katkıları oldukça fazla olan besindir. Günlük olarak bir bardak süt içen birey, yaklaşık olarak 7 gram süt yağı, 7 gram kalite protein, 9 gram değerli süt şekeri, 1,5 gram başta kalsiyum vede fosfor olmak üzere çeşitli mineral maddeleri vücuda sağlamaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için pastörize süt nedir? ve pastörize süt zararlı mı? Sorularının cevapları ile ilgili bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Pastörize süt nasıl kullanılır?

Sütün sağlıklı olarak tüketilmesi için, vücudun zararlı olabilecek mikroorganizmalardan arındırılmış olması lazım. Bu arındırma işlemi için de, farklı yöntemler bulunmaktadır. Pastörizasyon da, bu yöntemlerin en yaygın olanlarındandır. Pastörizasyon gıda maddesi içindeki zararlı bakterileri vede bozulma etmenlerini yok etmek amacı ile uygulanan ısıl işlemine denir. Farklı pastörizasyon uygulamaları olmak ile birlikte, ülkemiz de genellikle süt 12/40 saniye süre ile 72/85 derecelik ısı uygulaması yapılmaktadır. Pastörize sütlerin raf ömrü ambalajı açılmadan, buzdolabın da muhafaza edildiğinde 5 ile 7 gün arasındadır. Bazı kaynaklar da bu süre 3 ile 21 gün olarak belirtilmiştir. Ambalajı açıldığın da ise, dayanma süresi kısalmaktadır. 1 ile 2 gün arasında tüketilmelidir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilmektedir. Yazımızın devamına giderek Pastörize süt nedir öğrenebilirsiniz.

Pastörize Süt Nedir?

Pastörize Süt Nasıl Elde Edilir?

Sütün pastörize edilmesinin asıl amacı, süte bulaşmış olan bütün hastalık yapıcı mikropların öldürülmesi vede bu sayede sütün dayanma süresinin arttırılması amaçlanır. Bu işlem ile aynı zaman da sütün doğal niteliklerinin özellikle de besin değerleri vede duyusal özelliklerinin mümkün olduğunca korunması sağlanır. Pastörize edilmiş tüm sütler bu işlemden sonra, soğuk zincire alınmalıdır. Taşımadan tüketicinin buzdolabın da geçirdiği süre dahil, her zaman soğuk muhafaza edilmeli. Soğuk zincirin kırılması mikrobiyolojik kaliteyi vede besin değerlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Sütün ise son tüketim tarihine kadar, mutlaka tüketilmesi lazım. Süte uygulanan ısıl işlemin süresi vede derecesi oldukça önem taşımaktadır. Isı işleminden en çok etkilenen, besin öğeleri vitaminler olmaktadır. Yalnız süt vitamin barındırdığından ziyade protein vede kalsiyum içeriği için tüketilir. Pastörizasyon, işleminde sütün faydalarından korunması sağlanan protein vede kalsiyum içeriği fazla etkilenmez, oluşan değişiklik önemsenmeyecek kadar az olmaktadır. Sütün bir diğer önemli bileşeni de yağ, pastörizyon sırasında yağda bir kayıp oluşmaz.

Pastörize süt satın alınırken, mutlak etiketine bakılmalı. Özellikle son kullanma tarihi oldukça önemlidir. Sütün alındıktan vede açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gerekmektedir. Kutu ya da şişe açıldığında mutlak çabucak tüketilmeli. Açık da satılan sütler, üretim sonrasın da tüketiciye ulaştırılır iken, çoğu zaman hijyen kurallarına uyulmaması nedeni ile sağlık açısından tehlikelidir. Bu nedenle çiğ süt alırken bulunduğu ortamın sağlık koşullarına uygunluğuna dikkat edilmeli vede süt kullanmadan önce kesinlikle kaynatılmalıdır. Pastörize sütler de ise, bu durum geçerli değildir.

Pastörize Süt Ne Kadar Süre Dayanır?

Pastörize süt üretimi yapılabilmesi için, herhangi bir işlem görmeyen çiğ süt lazım. Çiğ sütler 72 derecede 15 saniye kadar ısıtılır vede daha sonra hemen soğumaya bırakılmaktadır. Çiğ süt ile kıyaslandığında pastörize süt ph değeri, çiğ süte çok yakın tespit edilmektedir. Pastörize sütler günümüz de artık, besin zinciri olmuş durum da yer almaktadır.

Pastörize Süt Nasıl Kullanılır, süt, pastörizasyon işlemi esnasında sütün içerisinde ki zararlı bakteriler yok olur iken, yararlı bakteriler vede besin değerleri de yok oluyor veya değişime uğramaktadır. Kalsiyum deposu diye bilinen sütler, vücudun kalsiyum ihtiyacını bile karşılamıyor. Eğer ki sizin de pastörize süt nasıl kullanılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Pastörize süt nasıl kullanılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da pastörize süt nedir yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kas Erimesi Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed