Bebeklerde Balgam Neden Olur? Bebeklerde Balgam Nasıl Geçer? Bebeklerde balgam nasıl atılır? Hakkında merak edilen bazı bilgiler yazımızda.
Bebeklerde Balgam Neden Olur? Bebeklerde Balgam Nasıl Geçer?
Bebekler de, solunum yolları vede akciğerleri gelişmiş olmadığı için, çok kolay mikrop, toz vede yabancı maddelere maruz kalmaları daha kolay ve tahriş olmaları basittir. Mikropların birikmesi, burun tıkanmasıyla geniz de mukus birikmesi vede solunum yolunun tahriş olması ile bebekler de balgam oluşmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için bebeklerde balgam nedenleri nelerdir? ve bebeklerde balgam nasıl geçer? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Bebeklerde balgam neden olur?
Bebeklerde balgam, bazı gribal enfeksiyonlar, mevsimsel salgınlar ve soğuk algınlığı gibi viral hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Bu hastalıkların neden olması sonucu, epitel doku da oluşan tahrişler, solunum yolu ile vücuda giren virüs vede mikropların birikmesi balgam meydana gelir. Bu gibi durumlar da mutlaka hijyen kurallarına özen gösterilmeli ve dikkat edilmelidir. Bebeğin bulunduğu ortam da, soluduğu havanın kirli olması, sigara dumanı soluması, toz vb. mikropların solunum ile vücuda girmesi, emzik, biberon vede mama kaşığının kirli vede pis olmasıyla boğaz vede solunum yolunun tahriş olması da bebeklerde balgam oluşturmaktadır. Bu yüzden hijyen kurallarına oldukça dikkat edilmelidir. Yazımızın devamına giderek bebeklerde balgam nedenleri ile ilgili bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır?
Bebeklerde Balgam Nedenleri
– Soğuk algınlığı,
– Gribal enfeksiyon,
– Mevsimsel salgınlar,
– Sigara dumanı,
– Havanın kirli olması.
Bebeklerde balgam rengi eğer ki sarı ise, solunum yolların da virüs vede mikropların biriktiği vede sarı renk de balgama yol açtığının belirtisidir. Önlem alınmaz ise eğer, zatürre veya bronşit gibi hastalıklara yol açabilir. Bebeklerde balgam rengi gri ise eğer ki, hava kirliliği nedeni ile ya da sigara dumanı nedeni ile oluşmaktadır. Önlemi alınmaz ise de, balgam renginin sarıya dönmesi vede ileri derece hastalıklara yol açması rastlanabilir. Bebeklerde balgam renginin yeşil olması, solunum sistemin de yer alan bakterilerin meydana geldiği balgam türüdür. Eğer önlemi alınmaz ise, akciğer apsesi vede kronik bornşite yol açabilmektedir.
Bebeklerin akciğerin de biriken balgam, bebeklerde solunum güçlüğüne, nefes alış verişlerin de hırıltıya neden olmaktadır. Solunum güçlüğü çeken vede hırıltısı bulunan bebekler de beslenme bozukluğu, huzursuzluk vede ağlama şikayetlerine rastlanır. Bebekler solunum güçlüğü çektiklerinden beslenmeye yeterli enerjilerini ayıramaz vede yeterli biçimde beslenemezler. Bebeklerinin yeterli olarak beslenmediği gören anneler de, bebeklerini zorla beslemeye çalışmaktadır. Bu durum da, bebekler de kusarak tepki vermektedir. Bu durumların önlenmesi için de, bebeğin balgam çıkarmasına yardımcı olunmalıdır. Yetişkinlerin öksürerek vücut dışına attığı balgamı, bebekler vede çocuklar kolaylıkla vücut dışına atamaz. Bebeklerin balgamı vücut dışına atabilmesi için, bazı yapılması gereken yöntemler bulunmaktadır. Bebekler balgam, öksürük çıkarabildiği gibi, ağız akıntıları ile de çıkarabilir. Bebekler eğer balgam çıkarmakta zorlanıyor ise, solunumu hırıltı olur vede uyku sorunlarına neden olur. Bebeğin balgamını çıkarmak için verilecek tıbbı ilaçlar kesinlikle şurup şeklinde ya da buhar halinde uygulanması lazım.
Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır?
– Bebek öksürüyor ise, bebeği yüzükoyun ve dizlerinin üzerine gelecek biçimde yatırın ve sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkartmasına yardım edin.
– Bebeğiniz balgam çıkarmakta zorlanıyor ise, yastığının altına destek koyun ve dik olarak uyumasını sağlayın. Bu biçimde sümüğün boğaza akması engellenir ve balgamın da boğaz da daha fazla birikmesinin önüne geçilir.
– Bebeğin balgam çıkarabilmesi için, bulunduğu odanın havasını temiz tutun. Odasın da kesinlikle sigara içmeyin. Oda havasın da %45/55 oranın da nem sağlanarak, odayı nemlendirin. Oda içinde bir kap içinde su kaynatın ve pencereleri hafif aralık bırakarak, oda havasının kurumasını önleyin vede odayı yüksek derecelere kadar da ısıtmayın. Bu şekilde bebeğin daha huzurlu vede rahat nefes alması da sağlanmış olur.
Bebeğiniz öksürdüğünde, öksürük kesici şuruplar verilmemeli. Bu şuruplar balgam atılmasını engelleyeceği için, bebeğe zarar verebilmektedir. Aynı şekilde balgam söktürücü ilaçlar da bebeğe verilmemeli vede balgamın doğal olarak atılması sağlanmalı. Balgam söktürücü ilaçlar, mide mukozasına zarar verdiği için tercih edilmemeli. Bebeğiniz de her hangi bir ilaç kullanmadan veya besin takviyesi yapmadan önce mutlaka uzman hekime danışmayı unutmayın.
Bebeklerde Balgam Neden Olur, bebeklerde balgam atılabilmesi için bolca su verilmeli. Bu sayede vücutta ki suyla balgam atılması da kolaylaşacaktır. Çörek otu da kaynatılıp süzülerek, suyu bebeğe verilebilir. Elma vede armut kabukları, tarçın, zencefil ile kaynatılarak süzülüp, suyu bebeğe verilir ve bu sayede bebeğiniz rahat şekilde balgam atmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer ki sizin de bebeklerde balgam neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bebeklerde balgam neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bebeklerde balgam nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Disk Kayması Nedir?