Ekmeğin Saklanma Koşulları Nedir?

Ekmeğin Saklanma Koşulları Nedir? Ekmek Nasıl Muhafaza Edilir? Ekmeğin bozulduğu nasıl anlaşılır? İle ilgili bilmeniz gerekenleri yazımızdan bulabilirsiniz.

Ekmeğin Saklanma Koşulları Nedir? Ekmek Nasıl Muhafaza Edilir?

Ekmeğin Saklanma Koşulları Nedir
Sayfa İçeriği: Ekmeğin Saklanma Koşulları Nedir

Ekmeğin bir çok saklanma koşulları vardır. Ekmek belli koşullarda saklanmaz ise bozulabilir. Siz değerli dostlarımız için yazımızın içeriğin de, ekmeğin bozulduğu nasıl anlaşılır? ve ekmek nasıl muhafaza edilir? Sorularının cevaplarını ayrıntılı olarak bulabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Ekmeğin saklanma koşulları nedir?

Ekmek, uzun süre saklanacak ise buzdolabına kaldırılmaktadır. Yalnız ekmek aslında buzdolabın da, oda sıcaklığında olduğundan daha hızlı şekilde bayatlamakta. Ekmeği en iyi biçimde saklamak için, ekmeği bir ya da iki gün oda sıcaklığın da tutmak, daha sonra sarmak vede daha uzun süre saklamak için de dondurmak gereklidir. Kullanılacağın da ise çözüp ısıtıldığında tadı tekrardan taze olmaktadır. Ekmek küflü değil ise, hala bozulmuş olabileceğinden şüphe ediyorsanız koklayın. Bozulmuş ekmek, rahatsız edici ağır kokuya sahiptir. Sertleşmiş vede kurumuş doku, bozulmadan çok bayatlamış ekmeğin göstergesidir. Koku ile renkte bir sorun yok ise hala değerlendirilebilir. Satın alınan ekmek 4 veya 5 saat sonra tüketilmelidir. Ekmek fırından çıktıktan sonra hemen tüketilmemelidir. Ekmeği belli sıcaklık koşulların da, muhafaza ettiğiniz de ekmek çıtır özelliğini korumaktadır. Ekmek 8 saat özelliğini korumakta, sonra da bayatlamaya başlar. Mide vede bağırsak sistemlerimizden geçer iken, ekmeğin yumuşak yapısı dönüşüme uğramaktadır. Bu dönüşüm de ekmek, ne kadar yumuşak olur ise yapının oluşması da, o kadar zorlaşmaktadır. Ekmeğin bağırsak da daha özümsenmesi için sıcak değil, normal hale geldikten sonra tüketilmelidir. Yazımızın devamına giderek ekmeğin saklanma koşulları ile ilgili bir çok bilgiye ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Ekmek Nasıl Muhafaza Edilir?

Ekmeğin Saklanma Koşulları

Dondurulmuş ekmekleri, derin dondurucudan çıkarıp kullanacağız zaman, mikrodalga fırında tazeleyebilirsiniz. Yalnız ısıttığınız ekmeklerden kalan parçaları, tekrar derin dondurucuya koymayın.
Bayatlamış ekmekleri rondodan geçirerek, ufaltarak cam kavanoz da ya da kilitli poşet içerisin de buzdolabına koyun. İhtiyacınız olduğun da pratik şekil de kullanabilirsiniz.
Ekmek arttı ise, streç filme sararak dondurucuya, 24 saat içerisin de tüketilecek ise buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Ekmeğin küf tutmaması için, ekmek kutusuna 15 gün de bir, sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri vede küflerin erken gelişimini önleyecektir.
Ekmeği sakladığınız torba, çok geniş olmamalı. Çok geniş olur ise içine hava girer ve ekmek bayatlar. Bunun için kutuya ya da poşete koyar iken ekmeği tam saracak ürünler streç film ya da kilitli poşetler tercih edebilirsiniz.
Ekmekleri havayla temasını keserek saklayın. Ekmekleri, ekmek kutusunda saklamak, en ideal yöntemdir. Poşet içerisine koyar iken de ağzını sıkıca kapatın.
Dumanı üzerinde, sıcacık ekmekleri poşete koymadan önce kese kağıdı veya temiz havlu kağıdı gibi materyale sararak soğutun. Bu işlem yapılmaz ise ekmek nemlenir.
Ekmeğin saklandığı poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi halinde, poşet değiştirilmelidir. Ekmek temiz kağıt havluya sarılarak muhafaza edilmelidir.

Ekmek Nasıl Saklanmalı?

Dondurulmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi lazım.
Ekmeğin gereğinden fazla satın alınması halinde, alındığı gün dondurucu da muhafaza edilmelidir.
Ambalajı açılmış ekmeğin tamamı tüketilmemiş ise, kalan bölümün ambalajı olarak muhafaza edilmesine özen gösterilmeli.
Gün içinde tüketilecek ekmeğin taze vede yumuşak kalabilmesi için, kapaklı bir ekmek kutusun da, besin dolabın da poşet içinde, serin, karanlık vede kuru bir ortam da muhafaza edilmelidir.
Sıcak ekmekler soğuduktan sonra, fazla kurumadan poşete konularak muhafaza edilmelidir. Çünkü ekmek sıcakken poşete konulduğun da nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olmaktadır.
Ekmeğin muhafaza edildiği, ortam temiz olmalıdır.
Sıcak havalar da küflenmeyi önlemek için, ekmeğin buzdolabın da muhafaza edilebilir. Yalnız kullanmadan bir saat kadar önce, buzdolabından çıkarılarak oda sıcaklığına getirilmeli vede az da olsa yumuşaması sağlanmalı.

Yaz mevsimin de, havaların oldukça sıcak olduğu zamanlar da ağzı sıkıca kapatılmış vede dışarı da muhafaza edilen ekmekler bir kaç gün sonra küflenmeye başlamaktadır. Bunu engellemek için, sıcak havalar da ekmeği mutlaka buzdolabın da muhafa ediniz.

Ekmeğin Saklanma Koşulları Nedir, bir kaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabın da muhafaza edilmesi, ekmeğin küflenmesini önlemektedir. Ekmek dondurucu da, çok daha uzun süre muhafaza edilebilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak vede tüketilebilir. Ekmek, kilitli buzdolabı poşetlerin de muhafaza edilmelidir.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Süt Açıldıktan Sonra Kaç Günde Tüketilmeli?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed