Sepsis Nedenleri Nelerdir?

Sepsis Nedenleri Nelerdir? Sepsis Nasıl Tedavi Edilir? Sepsis belirtileri nelerdir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Sepsis Nedenleri Nelerdir? Sepsis Nasıl Tedavi Edilir?

Sepsis Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Sepsis Nedenleri Nelerdir

Vücudun herhangi bir enfeksiyona karşı, vermiş olduğu tepkinin neden olduğu, bazı vakalar da potansiyel olarak yaşamı tehdit eden duruma sepsis denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için sepsis belirtileri nelerdir? ve sepsis nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Sepsis nedenleri nelerdir?

Kişilerin bağışıklık sistemi normal de, vücutta rastlanan bir enfeksiyon ile savaşmak için, kan dolaşım sistemine çeşitli kimyasal maddeleri salmaktadır. Sepsis ise, vücudun bu kimyasal maddelere karşı tepkisi dengesiz olduğun da vede birden fazla organ sistemine zarar verebilecek değişiklikler tetiklediğin de meydana gelmektedir. Eğer devam eden sepsis, daha ağırlaşarak septik şoka ilerler ise kişi de tansiyon, yani kan basıncı önemli ölçü de düşebilir. Bu durum ise kişinin ölümüne yol açabilmektedir. Sepsis, bir enfeksiyondan kaynaklandığı için nerede ise herkes de rastlanabilir. Yalnız sepsis en yaygın olarak yaşlılar da, hamile kadınlar da, 1 yaşından küçük çocuklar da, diyabet, böbrek, akciğer hastalığı, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler de ve kanser gibi kronik hastalıkları olan kişiler de rastlanır vede bu kişiler de, en ağır septik şoka ilerleme riskini taşımaktadır. Sepsis tedavisi antibiyotiklerle vede intravenöz yani, damar içinden verilen sıvı yardımı ile yapılmaktadır. Erken tedavi ise kişinin hayatta kalma şansını artırmaktadır. Bir çok vaka da kişiler, hafif sepsisten kurtulmaktadır. Yalnız durum septik şok seviyesine ilerler ise, ortalama ölüm oranı yaklaşık %40 olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra şiddetli sepsis atağı, kişiyi gelecekte ki enfeksiyonlar için daha yüksek risk altında bırakmaktadır. Yazımızın devamına giderek sepsis nedenleri ile ilgili bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Sepsis Belirtileri Nelerdir?

Sepsis Nedenleri

Sepsis gelişmesi genellikle, viral, bakteriyel veya fungal olmak üzere her türlü gelişebilir. Yalnız sepsis genellikle mide, bağırsak vede zatürre gibi sindirim sistemi organlarını enfeksiyonu mesane, böbrek vede üriner sistemin diğer bölümlerinin enfeksiyonu ya da bakteremi ismi verilen kan dolaşım sisteminin enfeksiyonu nedeni ile meydana gelir. Çok genç ya da çok yaşlı kişiler de, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler de siroz ya da diyabet gibi tıbbi komplikasyonları bulunan, kişiler de zaten hasta olan vede sık sık hastane de yoğum bakım ünitesine giren kişiler de, yanık gibi yaraları ya da genel yaralanmaları bulunan bireyler de, intravenöz kateter, solunum tüpleri gibi invaziv cihazlara bağlı bireyler de, kısa süre önce antibiyotik, kortikosteroid almış kişiler de sepsis vede septik şok görülme ihtimali oldukça yüksektir.

Sepsis genellikle, hafif semptomlardan, daha ağır semptomlara doğru ilerlemektedir. Sepsis belirti vede semptomları ağırlaştıkça kişinin beyni, böbrekleri vede kalbi gibi hayati organlara kan akışı bozulmaktadır. Sepsis nedeni ile organlar da vede kollar, bacaklar, el ve ayak parmakları gibi uzuvlar da kan pıhtıları meydana gelebilir. Bu pıhtılar çeşitli dereceler de organ yetmezliğine vede kangren ismi verilen doku ölümüne yol açmaktadır. Risk grubunda ki hastalar da eğer bir enfeksiyon gelişmesi durumun da sepsisin tekrarlama riski de bulunmaktadır. Sepsis rahatsızlığı vücudun çeşitli mikroorganizmalara karşı verdiği aşırı reaksiyona denir. Bu aşırı reaksiyonun dokulara vede organlara hasar verme ihtimali de bulunmaktadır. Sepsisten söz etmek için, kesinlikle bir enfeksiyon olması lazım. Yalnız buna ek olarak yaşlılık, bebeklik, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, kronik böbrek vede karaciğer hastalıkları, yoğun bakım yatışı veya uzun hastane yatışları gibi riski artıran faktörler vardır. Sepsis kendi başına bulaşıcı değildir. Yalnız sepsise neden olan enfeksiyon, eğer ki bulaşıcı olabilmek ile birlikte, bulaştığı kişiler de sepsise neden olmayabilmektedir.

Sepsis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken başlanan vede agresif sürdürülen tedavi yöntemleri kişinin sepsisten kurtulma şansını artırmaktadır. Sepsisli kişilerin, bir hastane yoğum bakım ünitesinde, yakın izleme altın da tutularak tedavi edilmeleri lazım. Sepsis ya da septik şok etkisi altın da bulunan kişilerin solunumlarını vede kalp fonksiyonlarını stabilize etmek için, çeşitli hayat kurtarıcı önlemler uygulanır. Sepsis vede septik şok tedavisin de, bir çok ilaç tercih edilir. Bu ilaçlar arasın da öncelik ile antibiyotikler yer alır. Sepsis durumun da antibiyotiklerle tedavi, biran önce başlanmalıdır. Başlangıçta kişiye çelitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler uygulanır. Bu antibiyotikler bir çok vaka da, her zaman damar içinden verilmektedir. Bu süreçte alınan kan örneklerinden elde edilen sonuçlara göre, uzman hekim enfeksiyona neden olan belirli bakteriler ile savaşmayı hedefleyen farklı bir antibiyotik kullanımına başlayabilmektedir. Sepsisi buunan kişilere genellik ile hemen, bazı vakalar da ise üç saat için de intravenöz sıvı verilmektedir. Damardan sıvı aldıktan sonra bile, kişinin tansiyonu çok düşük seviyeler de seyreder ise, kişiye kan damarlarını daraltan vede kan basıncını artırmaya destekçi vazopresör ilacı verilmektedir.

Sepsis Belirtileri Nelerdir?

Eğer bir kişiye sepsis tanısı konulabilmesi için, kişinin olası ya da doğrulanmış bir enfeksiyona vede zihinsel durum da yavaş veya ani değişiklik, sistolik tansiyon ölçümün de 100 mm Hg ya da altında ölçüm vede solunum hızının dakika da 22 ya da daha üstün de olması belirtilerinin tamamına sahip olması lazım.

Sesis çoğu zaman hastaneye yeni kaldırılan ya da yakın zaman da hastaneye kaldırılmış kişiler de rastlanır. Yoğun bakım ünitesinde ki kişiler, özellikle yeni enfeksiyonlara karşı savunmasız olmakta ve bu durum ise sepsise neden olabilmektedir. Ameliyattan sonra ya da hastaneye kaldırıldıktan hemen sonra sepsis belirtileri vede semptomları geliştiren kişilere acil tıbbi yardım edilmelidir.

Septik şok, sepsisten daha yüksek oran da ölüme neden olmaktadır. Bir kişiye septik şok teşhisi konması için ise, olası ya da doğrulanmış bir enfeksiyonun yanı sıra, hem sistolik tansiyonu 65 mm Hg değerinden daha yüksek tutmak içini laç kullanılması ihtiyacı, hem de vücuda serum ile yeterli sıvı verildiği halde, kanda yüksek seviyeler de laktik asit rastlanması lazım. Kişinin vücudun da çok fazla laktik asit olması, oksijenin hücreler tarafından düzgün kullanılmadığı anlamını taşımaktadır.

Sepsis Semptomları Nelerdir?

Sepsis vede septik şok tedavisi sürecin de kişinin alabileceği diğer ilaçlar, stabil kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olacak insülin, bağışıklık sisteminin normal tepkilerini değiştiren ilaçlar vede ağrı kesiciler veya yatıştırıcılar olmaktadır. Bir çok vakalar da sepsisli kişilere oksijen barındıran yardımcı bakım sunulabilmektedir. Kişilerin durumuna bağlı olarak nefes almasına yardımcı olacak bir makine desteği sunulabilmektedir. Kişilerin böbrekleri etkilendi ise, kişiye diyaliz yaptırılması lazım. Daha nadir vakalar da ise, irin birikintilerini, yani apseleri vede enfekte dokular ya da kangren gibi enfeksiyon kaynaklarını ortadan kaldırmak için cerrahi müdahale uygulanmalıdır.

Sepsis Nedenleri Nelerdir, sepsis vücudun bir enfeksiyona karşı vermiş olduğu tepkinin neden olduğu bazı vakalar da, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur. Sizin de eğer ki sepsis nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sepsis nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sepsis nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kardiyonun Vücuda Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed