Kadınlarda AMH Nedir? AMH Kaç Olmalı? AMH Testi Ne Zaman Yapılmalı? Hakkında merak ettiklerinizi, yazımızdan ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Kadınlarda AMH Nedir? AMH Kaç Olmalı? AMH Testi Ne Zaman Yapılmalı?
AMH, hem kadınlar da, hemde erkekler de bulunmaktadır. Testisler de vede rahim de salgılanmaktadır. Yalnız menopoz sonuna kadar salgılanan AMH, menopoz da yok denecek kadar düşmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için AMH testi ne zaman yapılmalı? ve AMH Nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Kadınlarda AMH nedir?
Kısaca AMH, Anti müller hormon, kadınlar da salgılanan bir üreme hormu olarak geçmektedir. Hormon embriyonun ise erken dönemlerin de cinsiyet belirleme fonksiyonu bulunmaktadır. Normal erkekler de ise wolf kanalı, dişiler de ise müller kanalı bulunmakta. Doğacak erkek çocuk XY kromozumunu aldıktan sonra, cinsel organ gelişimin düzgün olması adına, AMH müller kanalını baskılamak da ve sadece wolf kanalı gelişmektedir. Eğer ki AMH ya da AMH reseptörleri mutasyona uğramışsa veya yeterli değil ise AMH müller kanalını baskılamaz. Bu durum da ise dirençli müller kanal sendromu olarak tanımlanan hermafrodit, yani çift cinsiyetli çocuk oluşmaktadır. Genetik olarak erkek, yalnız cinsel gelişim vede dış görünüş olarak biseksüel karakter de olmaktadır. Sendrom inmemiş testis, rudimenter bir uterus vede karmaşık dış genital yapıyla da karakterize olmaktadır. AMH testi ise özellik ile kadınların doğurganlığı üzerin de belirleyici, etkiye sahip olan yumurta rezervi vede kalitesi hakkın da net bir veri kaynağı olmaktadır. AMH testin de 1’in altında bir değer görülür ise acele müdahale edilmelidir. Bu durum yumurtalar tükeniyor olarak görülmektedir. Önerilen yöntem ise yumurta dondurma işlemidir. Bu durum sayesin de hamilelik şansını korumaktadır. Yazımızın devamına giderek AMH kaç olmalı ve AMH ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
AMH Kaç Olmalı?
AMH Testi Ne Zaman Yapılmalı?
AMH testinin diğer özelliği ise adet döneminin herhangi bir günün de yapılabiliyor olmasıdır. FSH vede E2 testleri de, yumurta rezervi vede menopoz konusun da fikir vermektedir. Yalnız bu testler adet döneminin 3. günü yapılmaktadır. Sonuçları ise değişiklik gösterir. AMH stabil olmaktadır. Tekrar yapıldığın da ise sonuç aynıdır. Kısırlık tedavisi alan hastalar da, kesin görüş birliği olmasa da 1/3 np/ml normal durumdur. 1 np/ml min. altında hamilelik şansı azalır iken, 5 np/ml min. üzerinde olan hastalar da tedaviye yüksek cevap verme ihtimali olduğu için, ilaçların dikkatli seçilmesine vede miktarına karar vermeye yardımcı olmaktadır. Bu durum hem hastaya, hemde doktora maddi manevi kolaylık sağlamaktadır. AMH testinin şaşması ya da yanlışlık oranı kesinlikle yoktur.
AMH Değeri; Üreme sağlığı açısından, AMH testlerinde ki düşük değerler kadınlar da, düşük yumurta sayısını göstermektedir. 1’in altında ki değerler rastlanır ise acele müdahale edilmelidir. Çünkü bu durum yumurtalar tükeniyor anlamına gelmektedir. AMH düşük vede anne olmak isteyen, anne adayları bu durumda zaman kaybetmemeli. Yumurta dondurma, bu aşamada gebelik şansını korumak için tavsiye edilen yöntemlerdendir. 38 yaşından önce uygulanan AMH testlerinin normal değerleri 2.6 / 6.8 ng/ml olarak bakıldı. Bununla birlikte, polikistik yumurtalıkları olan insanlar da, AMH test değerleri 6.8 ng/ml’den yüksek olduğu belirtilmiştir.
Kadınlarda AMH Nedir, Eğer ki sizin de kadınlarda AMH nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kadınlarda AMH nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da AMH testi ne zaman yapılmalı yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Küflü Peynir Neye İyi Gelir?