Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır? Hamsi Buğulama Tarifi Yapılışı, Hamsi buğulama hazırlanışı ile ilgili pratik bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır? Hamsi Buğulama Tarifi Yapılışı
Karadeniz mutfağının göz bebeği olan hamsi buğulama, soğuk havalar da tezgahlar da yerini alan hamsi herkes tarafından sevilen lezzetlerdendir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için hamsi buğulama tarifi ve hamsi buğulama yapılışı ile ilgili bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki hamsi buğulama nasıl yapılır?
Hamsi, tek başına tüketilebildiği gibi, çeşitli şekillerde de yenebilir. Hamsi ile hazırlanan yemeklerin ilk sırasın da ise hamsi buğulama gelmektedir. Hamsi buğulama isminden de anlaşılacağı gibi, buğulanma yöntemi ile ağır ağır pişirilmektedir. Soğan, patates vede biber gibi çeşitli sebzeler ile demlenerek pişen hamsiyi isterseniz fırında, isterseniz de ocak da yapmanız mümkündür. Hamsi buğulama pişirilir iken, kokusunu önlemek için, hamsilerin üzerine bir kaç adet defne yaprağı ilave edin. Hem kokuyu hafifletecek, hem de hamsilerin lezzetine lezzet katacak. Hamsi buğulama yemeğini servis etmeden önce, üzerine bir kaç damla limon sıkarsanız, hamsi buğulama lezzetli olacaktır. Yazımızın devamına giderek hamsi buğulama tarifini ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Hamsi Buğulama Tarifi
Hamsi Buğulama Malzemeleri
– Tereyağı,
– 1 Kg hamsi,
– Bir kaç adet defne yaprağı,
– 3 Adet orta boy soğan,
– 2 Yemek kaşığı sıvı yağı,
– 3 Adet orta boy patates,
– 1 Çay kaşığı karabiber,
– 4 Adet orta boy domates,
– 1 Çay kaşığı tuz,
– 1 Çay bardağı su,
– 5 Adet sivri biber,
– 3 Dal maydanoz,
– 2 Adet orta boy limon,
– 1 Yemek kaşığı domates salçası.
Hamsi Buğulama Hazırlanışı
Hamsi buğulamayı hazırlamak için öncelik ile 1 kg hamsinin kılçıklarını ayıklayarak, temizleyin ve kabın içine koyun. Sonra hamsileri musluktan akan suyun altın da bir kaç defa iyice yıkayın ve süzülmesi için süzgeç içine alın. 3 Adet soğanın kabuğunu soyun ve halka halka doğrayın. Sonra bir demet maydanozu güzelce yıkayın ve süzgeçten geçirip, yaprak yaprak ayırın. 2 Adet domates de yine çok ince olmayacak biçimde halka halka doğrayın. İki domatesi de küp küp doğrayın. Daha sonra 3 adet patatesin kabuğunu güzelce soyun ve çok ince olmayacak biçimde halka halka doğrayın. Bu sıra da süzülen hamsilerin üzerine tuz vede karabiber ekleyerek harmanlayın. Hamsi buğulamayı ister fırın tepsisine, isterseniz düz zeminli geniş tencere de hazırlayabilirsiniz. Eğer fırın tepsisin de hazırlayacaksanız, tepsinin tabanını mutlaka bir parça tereyağı ile yağlamayı unutmayın. Fırın tepsinizi yağladıktan sonra, üzerine bir patates halkası, bir soğan halkası olacak biçim de dizin. Ya da önce patates halkalarını dizin, üzerine de soğal halkalarını dize bilirsiniz. Üzerine ise bir çay kaşığı tuz vede karabiber ilave edin. Patates vede soğan halkalarının üzerine ise hamsileri yan yana olacak şekilde dizin. Hamsilerin üzerine bir kat daha soğan halkalarını dizin. Küp küp doğradığınız domatesler, maydanoz yapraklarını vede biberlerin yarısı soğanların üzerine ilave ediniz.
Hamsi Buğulama Yapılışı
Bir kaç adet defne yaprağı da, bu malzemelerin aralarına serpilir, halka şekilde doğradığınız limonların yarısı da aralara konduktan sonra hamsilerin kalan yarısı, malzemelerin üzerini tamamen kapatacak biçimde yan yana dizilir. Hamsilerin üzerine de kalan soğan vede limon halkaları ile birlikte domates halkalarını dizin.
En son ise ince doğradığınız biberler vede kalan maydanoz yapraklarını da üzerine serpin. Sosu için; bir kasenin içine 1 yemek kaşığı tepeleme olacak biçim de domates salçası koyun ve üzerine 1 çay bardağı su ilave ederek salçayı açın. Elde edilen domates sosunu hamsi buğulamanın üzerine eşit şekilde gezdirin. Son olarak da 2 yemek kaşığı sıvı yağının da hamsi buğulamanın üzerine gezdirin. Daha sonra fırın tepsisinin üzerine de, bir adet yağlı kağıt serin vede aliminyum folyo ile tepsinin üzerini tamamen kapatın. Daha önce ısıtılmış 200 derecelik fırın da yaklaşık olarak 45 dakika pişirin. Pişirmeden sonra üzerinde ki aliminyum folyo vede fırın kağıdını kaldırıp, tekrar 15 dakika daha pişirin. En son pişirmeden sonra hamsi buğulamanız hazır. Ailenize vede misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır, hamsi buğulama yapmanın püf noktaları için, hamsilerin kılçıklarını çıkarmadan evvel öncelik, baş kısmını çıkarın. Sonra kılçıkları çıkarın. Eğer vaktiniz var ise, hamsileri temizledikten sonra tuzlayın vede 20 dakika buzdolabın da bekletin. Buzdolabından çıkardıktan sonra da, bol su ile durulayın. Bu yöntem ile hamsinin lezzetini artırmaktadır. Eğer ki sizin de hamsi buğulama nasıl yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hamsi buğulama nasıl yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da hamsi buğulama tarifi yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Gebelikte Sumak Tüketmek Zararlı Mı?