Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir? Sindirim Sistemi Nasıl Düzelir? Sindirim sistemi hastalıkları ve belirtileri ile ilgili bilgiler yazımız da.
Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir? Sindirim Sistemi Nasıl Düzelir?
Yutak, ağız, yemek borusu, mide ile ince vede kalın bağırsakları içine alan sindirim sistemin de çeşitli nedenlerle birbirinden ayrı bir çok hastalık meydana gelebilir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için sindirim sistemi nasıl düzelir? ve sindirim sistemi hastalıkları ve belirtileri sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sindirim sistemi hastalıkları nelerdir?
Sindirim sistemi hastalığına ait bir çok belirti vardır. Bunlar yemek sonrası şişkinlik, karın ağrısı, iştahsızlık, yutma güçlüğü, erken doyma, kilo kaybı, dışkı da renk değişikliği, bulantı ya da kusma, kanama, tuvalet değişiklikleri, göğüs kafesin de yanma gibi bazı şikayetler görülebilir. Yazımızın içeriğin de, sindirim sistemi hastalıkları vede sindirim sistemi hastalıklarını önlemede bazı ipuçlarını sizler için hazırladık.
Sindirim Sistemi Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Sindirim Sistemi Hastalıkları
– Çölyak hastalığı,
– Safra taşı,
– İrritabi bağırsak sendromu,
– İnflamatuar bağırsak hastalığı,
– Peritonit,
– Sarılık,
– Peptik ülser vede gastrit,
– Gastroözofageal reflü hastalığı.
Mide vede yemek borusunun birleştiği nokta da yer alan vede alt özofagus sfinkteri ismi verilen kas halkasının çeşitli nedenler ile zayıflaması ile mide asidinin yemek borusuna sızmasıyla reflü hastalığı meydana gelir. Asidin yemek borusuna geri kaçması, midede ki ekşime vede yanmanın nedeni olarak kabul edilmektedir. Bu durum ise tedavi edilmez ise yemek borusuna ciddi oran da zarar verebilmektedir. Peptik ülser hastalığı, midenin iç yüzeyin de ya da ince bağırsağın üst kısmın da açık yara meydana gelmesine neden olan ciddi sindirim sistemi sorunudur. Dünya genelin de bir çok insanı etkileyen bu hastalık, yaygın olarak helicobacter pylori isimli bakteri nedeniyle meydana gelir. Diğer sindirim sistemi hastalığı da gastrit olarak bilinmektedir. Kısaca mide zarının iltihaplanması olarak belirtilir. Peptik ülser hastalığı genellikle kronik gastriti de beraberin de getirmektedir.
Sarılık hastalığı da, sindirim sistemi hastalığı olarak kabul edilmektedir. Cildin vede göz akının sararması nedeni ile sarılık adını almış hastalık, safrayı karaciğerden bağırsaklara boşaltan kanalların tıkanmasıyla meydana gelir. Diğer nedeni de, kırmızı kan hücrelerinin gereğinden fazla biçim de parçalanmasından dolayıdır. Safra yollarının neden olduğu sarılıkta belirtiler, karnın sağ üst kısmın da ağrı, halsizlik, mide bulantısı, iştahsızlık vede idrarın koyulaşması olarak görülmektedir. Peritonitis olarak da geçen peritonit karın zarının iltihaplanmasıyla meydana gelen sindirim sistemi hastalığıdır. Karın da hassasiyet, karın ağrısı, karın kaslarının sertleşmesi, hızlı bağırsak hareketleri vede öksürük ile karakterize olan peritonit, karın vede sindirim kanalı için de gelişen enfeksiyon sonucu oluşmaktadır. İnflamatuar bağırsak hastalığı, sindirim sisteminde ki uzun süreli, inflamasyonu ifade etmektedir. İnflamatuar bağırsak hastalığının en yaygın görülen belirtileri ise karın ağrısı, ishal, iştahsızlık, ateş vede ani kilo kaybı olarak rastlanmaktadır.
İrritabl bağırsak sendromu, diğer ismi ile huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinmektedir. İshal vede karın ağrısı gibi belirtilerin bir ayda birden fazla defa meydana gelmesi ile kendini gösteren oldukça yaygın sindirim sistemi hastalığıdır. Stres vede kaygı durumun da şiddetlenen hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Belirtileri
Çölyak hastalığı, dünya nüfusunun nerede ise yaklaşık olarak %1’ini etkilemektedir. Çavdar, buğday vede arpa da yer alan protein olan glütene karşı vücudun ciddi duyarlılık geliştirmesiyle meydana gelen sindirim sistemi hastalığıdır. Glüten barındıran herhangi besin vücuda girdiğin de, bağışıklık sistem savunmaya geçer, bu besinlerin emilimi sağlayan ince bağırsakta ki bazı yapılara ise zarar verir. Çocuklar da çölyak hastalığı belirtileri şişkinlik, karın ağrısı, kusma, kabızlık, ishal vede ani kilo kaybı ile kendini gösterirken, yetişkinler de bu belirtilerin yanı sıra yorgunluk, anemi, kemik kaybı vede depresyon gibi semptomlar da rastlanmaktadır. Bazı durumlar da ise hiç bir belirti görünmez. Bu nedenle çölyak hastası olan insanlar büyük çoğunluğu bu rahatsızlığı taşıdığından haberleri bile yoktur.
Safra taşları, safra kesesinin düzgün şekil de boşalmadığın da, safra pigmentleri, kolesterol vede kalsiyum tuzlarının birikmesi nedeni ile meydana gelen sert kitlelerdir. Karnın sağ üst bölümün de şiddetli ağrıya neden olmasının yanı sıra bu taşlar, ilerleyen dönem de bağırsaklara giden safra kanallarının tıkanmasına da neden olabilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için safra taşı, sert tanecikleri çözme işlevine sahip ilaçlar ile önlem alınarak tedavi edilmektedir.
Sindirim Sistemi Nasıl Düzelir?
– Enfeksiyon ya da parazit riskini azaltmak adına genel temizlik kurallarına uyulmalı,
– İşlenmiş yiyecekler yerine, doğal beslenmeyi seçmelisiniz,
– Orta yaşın üzerin de iseniz, doktorun önerisi ile sindirim enzimi takviyesi kullanın,
– Yaşadığınız ortama yakın yerler de üretilmiş besinleri almaya özen gösterin,
– Yemek miktarını azaltıp, yemek süresini uzun tutmaya dikkat edin,
– Sadece doğal olduğundan emin olduğunuz yağları tercih edin vede kullanın,
– Yemekleri küçük lokma vede ağzınız da tamamen öğütene kadar çiğneyin,
– Vücut fonksiyonlarını sürekli çalışır tutmak adına, hareketli yaşam tarzına özen gösterin,
– Bağırsak florasını, dost bakteriler ile yeniden inşa etmek için probiyotik destek ürünlerden yararlanın,
– Süt vede brokoli gibi laktozdan zengin besinlerin şikayetlerinizi artırıp, artırmadığını test edin.
Sindirim Sistemi Hastalıkları Nasıl Anlaşılır?
İştahsızlık, karın ağrısı, yemek sonrası şişkinlik, yutma güçlüğü, erken doyma, dışkı da renk değişikliği, kilo kaybı, kanama, bulantı ya da kusma, tuvalet değişikleri, göğüs kafesin de yanma gibi şikayetleriniz var ise, bu belirtiler sindirim sistemi hastalığına ait olduğunu unutmayın ve uzman hekime görünmeniz de yarar var.
Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir, eğer açıklanamayan kilo kaybı, kusma, yutma güçlüğü, dışkı da kan görme, gece uyandıran karın ağrıları vede bu belirtilerin son günler de veya haftalar da meydana gelmiş olması da ciddi hastalıkların işareti olarak bilinmelidir. Zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Eğer ki sizin de sindirim sistemi hastalıkları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sindirim sistemi hastalıkları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sindirim sistemi hastalıkları ve belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Gülleci Bulamacı Ne Kadar Süre Dayanır?