Kanlıca Mantarı Ne Kadar Süre Dayanır? Kanlıca Mantarı Neye İyi Gelir? Kanlıca mantarı nasıl muhafaza edilir? Hakkın da merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Kanlıca Mantarı Ne Kadar Süre Dayanır? Kanlıca Mantarı Neye İyi Gelir?
Kanlıca mantarının diğer adı Lactariusdur. Ülkemiz de en çok bu isimle bilinmektedir. Bazı yöreler de ise melki mantarı, çam meltisi, çam mantarı, elicek vede çıntar olarak bilinmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için kanlıca mantarı nasıl muhafaza edilir? ve kanlıca mantarı neye iyi gelir? Sorularının cevaplarına ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Kanlıca mantarı ne kadar süre dayanır?
Kanlıca mantarı adını renginden dolayı almıştır. Turuncu alacalı rengi ile de dikkat çekmektedir. Koparıldığın da ya da kesildiğin de içinden turuncu alacalı renkte bir sıvı akmaktadır. Ülkemiz de en çok bilinen yaban mantarı türü olmasına rağmen, mantar kültürü olmayan insanlar bu mantarı zehirli sanmaktadır. Bu mantarın latince adı olan Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus, somon renkli sütlü lezzetli anlamına gelmektedir. Bu mantar ailesine ait 150 mantar türü bulunmaktadır. Bu türleri ise ayırt etmek için uzman olmak lazım. Havaların soğuması ile kanlıca mantarının bazı türleri de pazar tezgahların da yerlerini almaya başlamıştır. Siz de yazımızın devamına giderek kanlıca mantarı ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Kanlıca Mantarı Nasıl Saklanmalı?
Kanlıca Mantarı Neye İyi Gelir?
Aminoasit barındıran kanlıca mantarı, önemli protein kaynağıdır. Özellikle de vejetaryan beslenenler için protein kaynağı olarak önerilmektedir. Ayrıca; Fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum, B1, B2 vitamini, Niasin vede C vitamini vardır. Kanlıca mantarın da bulunan bu mineraller vede vitaminlerin kaybolmaması için, mantarın taze alınıp, taze tüketilmesi lazım. Barındırdığı amino asitler, vitaminler vede mineraller nedeni ile kanlıca mantarı tansiyon düşmesine, şeker hastalığı tedavisine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine vede kanseri önleme açısından oldukça faydalı olduğu da bilinmektedir. Kanlıca mantarı genellikle yağ da kızartılarak veya ızgara yapılarak tüketilmektedir. Yağ da kızartıldığında besin değeri düşeceği için sote olarak ya da ızgara yapılarak tüketilmesin de yarar vardır.
Kanlıca mantarı da, diğer mantar türleri gibi bol miktar da su barındırmaktadır. Toplandıktan sonra hemen kurumaya başlamakta. Bu nedenle de, kesinlikle taze tüketilmelidir. Kışlık kanlıca mantarı hazırlanacak ise iyice temizlenip, fırınladıktan sonra buzluk da muhafaza edilebilir. Konserve yaparak da saklayabilirsiniz. Tuza yatırarak saklama yöntemi de uygulayabilirsiniz. Toplandıktan sonra eğer sıcakta bekletilir ise kurtlanma ihtimali de yüksektir. Taze tüketilmez ise kanlıca mantarı bozulabilir ve lezzetini de kaybeder. Bu durum mantar zehirlenmelerine de yol açabilir. Bu zehirlenme ise mantar zehirli olduğundan değil, mantar bozulduğundan dolayı yaşanmaktadır. Bu mantarı saklamak isteyen kişiler, genellikle kurutma yöntemini yaparlar. Taze iken dehidrasyon metodu ile suyundan arındırıldıktan sonra 6 ay kadar uygun koşulun da saklayarak tüketebilirsiniz. Tuza yatırma yöntemi ile 1 sene kadar dayanan kanlıca mantarını, konserve yöntemi ile senelerce saklayabilirsiniz. Kanlıca mantarı sert yapı da olduğu için, kurutulduğun da daha çok sertleşmektedir. Bu nedenden sıcak suda, iki dakika kadar haşlarsanız tüketmeden önce daha lezzetli hale gelir.
2500 adetten fazla ülkemiz de mantar çeşiti vardır. Bu çeşitlerden yaklaşık olarak 100 tanesi zehirli, 10 tanesi de öldürücüdür. Kanlıca mantarı ise zehirli değildir. Yalnız zehirli mantarları anlamak, gerçekten uzmanlık gerektirir. Halk arasın da ise mantarlar koparıldığın da, eğer zehirli ise içi mavi renge dönmektedir. Gümüş kaşık ile pişirilen mantar zehirli ise kaşık kararmaya başlamakta gibi bilgiler de doğruyu yansıtmamaktadır. Zehirli mantar, kişiden kişiye farklı zehirlenme etkilerine sahip olmaktadır. Bazı kişiler için öldürücü olmayan mantar, bazı kişiler için öldürücü olabilmektedir. Bu nedenle doğa da bulduğunuz vede ne olduğunu bilmediğiniz mantarları tüketmeyin.
Kanlıca Mantarı Ne Zaman Görülür?
Kanlıca mantarı genellikle sonbahar da, daha sık görülmektedir. Sonbahar yağmurlarından sonra eylül vede ekim ayların da, ormanlık alanlar da özellikle de meşe vede çam ormanların da daha yaygın olmaktadır. Çam ormanların da yetişen kanlıca mantarının rengi meşe ormanın da, orman çevresin de vede ekilmemiş tarlalar da çıkanlara göre ise daha koyu renkte olmaktadır. Çam ormanların da yetişen türüne de çam kanlıcası ya da kara kanlıca mantarı adı da verilmektedir. Hava koşulları eğer uygun ise kanlıca mantarı yaz sonu da görülebilmektedir.
Kanlıca Mantarı Ne Kadar Süre Dayanır, kanlıca mantarı eğer taze ise dehidrasyon metodu ile suyundan alındıktan sonra, 6 ay kadar uygun hava koşulların da saklanabilir ve tüketilebilir. Eğer ki sizin de kanlıca mantarı ne kadar süre dayanır, yazımız hakkın da sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kanlıca mantarı ne kadar süre dayanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kanlıca mantarı bozulur mu yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Elektrikli Araba Bataryaları Ne Kadar Süre Dayanır?