PLT Kaç Olursa Tehlikeli? PLT Testi Nedir? PLT Nedir? PLT Normal değeri nedir? Hakkında tüm merak ettiğiniz, bilgileri yazımız da derleyip hazırladık.
PLT Kaç Olursa Tehlikeli? PLT Testi Nedir? PLT Nedir?
Hemogram testi sonucun da, trombositlerin sayısını gösteren ifadeye PLT denir. Bazı nedenlerle meydana gelen kanamanın durdurulması için kanın pıhtılaşması lazım. Plateletin yani PLT hemogram testin de kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositleri gösterir. Siz değerli dostlarımız için, yazımızın içeriğin de PLT normal değeri nedir? ve PLT testi nedir? Sorularının cevaplarını derleyip düzenledik. Peki PLT kaç olursa tehlikeli?
Trombositler kanın pıhtılaşmasını sağlamakta ve bir diğer adı da pletalettir. Kan değerlerinde ki PLT, kanamalar da kanı pıhtılaştırarak durduran trombositi gösteren bir değerdir. PLT değerleri ise kan testleri yapılarak öğrenilebilmektedir. Kan tahilin de görülen platelet, belli bir referans aralığın da olması lazım. Yoksa PLT yüksekliği vede düşüklüğü bazı sağlık problemlerinin vede olumsuzlukların habercisi olabilmektedir. Bu olumsuzluklar PLT’nin yüksekliğine vede düşüklüğüne göre fazla pıhtı üretimi ya da aşırı pıhtı yetersizliği gibi kanın normal akışını bozan durumlar oluşmaktadır. Yazımızın devamına giderek PLT normal değeri ve PLT ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz.
PLT Normal Değeri Nedir?
PLT Testi Nedir?
PLT testi, hastanın kolundan alınan, kan örneğinden yola çıkılarak trombosit deeğerleri PLT testin de görünmektedir. PLT testi uygulanarak, kanda ki trombositin sayısı tespit edilir. Bu trombositler alyuvarlardan vede akyuvarlardan daha küçük hücre pulcuklarıdır. Doktorlara göre sağlıklı bir kişi de normal PLT değer aralığı, her mikro litre kanda, yani litrenin milyon da birin de 150.000 ila 400.000 arası olması lazım. Eğer trombosit değeri yüksek ise, trombositoz ismi verilen PLT yüksekliği söz konusu olmaktadır. Trombosit değeri düşük ise, trombositopeni ismi verilen PLT düşüklüğü oluşmaktadır. Sağlıklı kişilerin kan tahlilin de tobositler 150.000 / 450.000 mikro litre arasında olmaktadır.
PLT testi, kemik iliği gibi bir çok sağlık problemlerinin teşhisi için uygulanabilir. Trombosit değerleri yüksek ise, sadece kemik iliğine bağlı durum söz konusu değildir. Mesela bazı enfeksiyonlar, demir eksikliği, kullanılan bazı ilaçlar veya romatizmal hastalıklar da PLT testinin yüksekliğine neden olabilmektedir. Kronik hastalığın sonucun da PLT değerli yüksek ise, uzman hekim uygun tedavi yöntemi ile hastalığı tedavi edecektir.
PLT Testi Hangi Durumlarda Düşük Çıkar?
– B12 vitamin eksikliği,
– Aşırı kansızlık,
– HIV,
– Lösemi,
– Siroz,
– Viral enfeksiyonlar,
– Kemoterapi,
– Aşırı alkol tüketimi,
– Su çiçeği,
– Kimyasallara vede radyasyona maruz kalma,
– Demir vede folat eksikliği gibi durumlar da PLT testi düşük çıkabilmektedir.
PLT Kaç Olursa Tehlikeli, uzman hekim PLT testi ister vede bu durum da PLT değerinin düşüklüğü vede yüksekliğine göre uygun tedavi yöntemi başlatır. Sağlıklı kişiler de PLT değerleri referans aralığın da olmalı. Referans değeri olarak kabul edilen, PLT değerleri ise 150.000 ila 450.00 mikro litre arasındadır. Eğer ki sizin de PLT kaç olursa tehlikeli, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. PLT kaç olursa tehlikeli, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da PLT testi nedir yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Deri Altında Sivilce Nedenleri Nelerdir?