Hıçkırık Nasıl Geçer? Hıçkırma Nasıl Önlenir? Hıçkırık Neden Olur? Hıçkırık, ile ilgili yazımızın içeriğin de önleme ve geçirme yöntemlerini bulabilirsiniz.
Hıçkırık Nasıl Geçer? Hıçkırma Nasıl Önlenir? Hıçkırık Neden Olur?
Göğsü karından ayıran vede nefes alıp verirken ileri, geri hareket yapan diyafram kasının istemsiz biçimde kasılmasına hıçkırık denir. Hıçkırık günümüz de nerede ise tüm herkesin başına gelebilecek sorunlardandır. Bazen kısa süreli olan hıçkırık, bazı durumlar da uzun ve geçmek bilmeyen nöbetler bırakmaktadır. Yazımızın içeriğin de siz değerli dostlarımız için hıçkırık neden olur? ve hıçkırma nasıl önlenir? Soruları ile ilgili bilgileri öğrenebilirsiniz. Siz de yazımızın devamına giderek hıçkırık ile ilgili daha fazla bilgileri ayrıntılı olarak bulabilirsiniz. Peki hıçkırık nasıl geçer?
Gereğinden fazla yemek tüketenler, akollü ya da gazlı içecekler içen veya heyecanlanmanıza neden olacak ani bir olay yaşayanlar da hıçkırık görülebilir. Diyafram kasının istemsiz olarak kasılması ile hıçkırık oluşmaktadır. Her kasılmayı akciğerlere fazla havanın girmesini engellemek için ses tellerinin aniden kapanmasıyla meydana gelen ve hıçkırığa özgü olan hıç sesi takip etmektedir. Hıçkırık oluşmasının bir çok nedenleri bulunmaktadır. Nadir de olsa bazı durumlar da hıçkırık altta yatan tıbbi bir durumun habercisi olabilir. Yaygın olarak da hıçkırık nöbeti bir ya da bir kaç dakika boyunca sürerse de, hıçkırığın aylarca devam ettiği vakalar da olmuştur. Bu vakalar da sürekli olarak kasılan diyafram kası nedeni ile kişiler de kilo kaybı vede bitkinlik gibi etkiler olmuştur. Başlı başına bir semptom olarak kabul edilse de hıçkırık, kasılmalar nedeni ile göğüs de, karın da ya da boğaz da hafif bir sıkışma hissi olmakta, bu uzun süreli olmadığı durumda normal bir etki olarak kabul edilmektedir. Siz de yazımızın devamına giderek hıçkırık nedenlerini ayrıntılı olarak bulabilir ve öğrenebilirsiniz.
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Hıçkırık Nedenleri
– Ani sıcaklık değişiklikleri.
– Duygusal stres.
– Çok sıcak ya da çok soğuk besin maddelerini tüketme.
– Aşırı sigara ve tütün mamulleri tüketimi.
– Yemek yeme esnasın da hava yutma.
– Boynu uzun süreli olarak aşırı germe.
– Uzun süreli olarak sakız çiğneme.
– Tıbbı bir operasyon için anestezi almış olma.
– Uzun süreli olarak emilen yiyecekleri tüketme.
– Bazı kemoterapi ilaçları da dahil olmak üzere benzodiazepin ve opioid içeren ilaçlar kullanma.
Hıçkırma Nasıl Önlenir?
– Hava yutmaya neden olduğundan, uzun süreli sakız çiğnemekten kaçının.
– Alkol oranı yüksek içecekleri, sıklıkla tüketmeyin.
– Hava yutmaya neden olduğundan, sigaradan uzak durun.
– Mideyi rahatsız edecek, baharatlı yemekleri tüketmeyin.
– Yemek tüketirken hızlı davranmayın ve lokmaları yavaş yavaş çiğneyip yutun.
– Aşırı sıcak bir besin maddesinin ardından, aşırı soğuk bir şey tüketmeyin. Tersini de yapmayın.
Eğer hıçkırığınız 48 saatten yani 2 günden fazla devam ediyor ise sürekli vede şiddetli kasılmalar yüzünden yemek yemekte, uyumakta, daha da önemlisi nefes almakta zorluk çekiyorsanız mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz gerekli testleri yaparak, diyaframdaki uzun süreli kasılmaların bir rahatsızlığın belirtisi olup olmadığını tespit edecektir. Elektrolit dengesizliği, diyabet, kulak-burun-boğaz hastalıkları, bronşit, astım ve böbrek hastalıkları bu rahatsızlıklar arasında sayılabilir. 2 günden fazla süren hıçkırıkların nedeni diyafram kasıyla birlikte çalışan vede diyaframa sinir bağlantısı veren vagus ya da frenik sinirleri hasar görmesinden olabilmektedir. Bu hasar ise yaygın olarak bazı rahatsızlıkların yan etkisi olarak ortaya çıkmaktadır. Çeşitli hastalıklar nedeni ile boyunda gelişmiş olan tüömr ya da kist, guatr, gastroözofageal reflü hastalığı, merkezi sinir sistemi hastalıkları ve uzun süreli olarak devam eden vede tedaviye cevap vermeyen boğaz ağrısı ya da larenjit olabilmektedir.
Hıçkırma Nasıl Geçer?
Siz de evde bazı yöntemler uygulayarak hıçkırığı kontrol altına alabilirsiniz. Yalnız uzun süreli hıçkırık durumların da, bu verdiğimiz yöntemleri takip etmek yeterli olmayabilir, bu gibi durumlar da bir doktora başvurmanız sağlığınız için yararlı olacaktır.
– Kısa süreli nefesinizi tutun.
– Yudum yudum olacak şekilde, sık aralıklarla soğuk su için.
– Dizlerinizi göğsünüze çekerek bütün vücudunuzla öne doğru eğilin.
– Az miktarda limon suyu ya da sirke için.
– Yüzünüze soğuk kompres yapın.
Hıçkırık Nasıl Geçer, hıçkırık rahatsızlığı başlı başına bir semptom olarak kabul edilmektedir. Kasılmalar nedeni ile göğüz de, karında ya da boğazda hafif bir sıkışma yaşanabilmektedir. Bu durumlar eğer uzun süreli değil ise normal bir etki olarak değerlendirilmektedir. Uzun süreli olan hıçkırık ataklarında mutlaka doktora başvurun. Eğer sizin de hıçkırık nasıl geçer, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hıçkırık nasıl geçer, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da hıçkırık nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir?