Sistit Belirtileri Nelerdir? İdrar Yaparken Yanma Neden Olur? İdrar yaparken yanma ne iyi gelir? Hakkında bilmeniz gereken bazı bilgiler yazımızda.
Sistit Belirtileri Nelerdir? İdrar Yaparken Yanma Neden Olur?
Son zamanlar da en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alan sistit hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızın içeriğin de siz değerli dostlarımız için mercek altına aldık. Sistit belirtileri ve idrar yaparken yanma nedenleri ile ilgili bilgileri yazımızın devamından öğrenebilirsiniz. Siz de yazımızın içeriğinde hazırladığımız idrar yaparken yanma ne iyi gelir? ve İdrar yaparken yanma neden olur? Sorularının cevaplarını bulabilirsiniz. Peki sistit belirtileri nelerdir?
Bir çok insanın aklında soru işareti olan Sistit Nedir? ile ilgili cevapları yazımız da hazırladık. İnsanlar arasında yaygın olarak kullanılan vede bilinen sistit rahatsızlığı diğer adı ile idrar kesesinin iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlık genellikle kadınlar da gözlenmekte. 20 ila 30 yaş arasındaki her 3 kadından biri idrar yolu enfeksiyonu yaşamaktadır. Kadınların nerede ise yarısı hayatında en az bir defa sistit yaşamaktadır. Sistit özellikle kadınlar da daha yaygın olarak görülmektedir. Özellikle de cinsel aktif çağda, menapoz sonrası dönem de, balayı dönemin de sıklıkla bu rahatsızlık artmaktadır. Sistit rahatsızlığı nedenleri aslında kadın genital organlarının yapısı enfeksiyonlar için kolaylaştırıcı olmakta. Kısa dış idrar borusu anal bölgeye yakın yerleşimli olması. Bu hastalığa yakalanmış kişilerin idrar kültürlerinde en sık rastlanan etken gaitada bulunan bakteridir. Anal bölge de yer alan bakteri genellik ile uygun olmayan hijyen koşullarında idrar yoluna yerleşip sistit rahatsızlığına neden olur.
Sistit Nasıl Tedavi Edilir?
Sistit Belirtileri
Sistit belirtilerin de hasta kişiler karın alt kısmında, kasık bölgelerinde ya da cinsel organların da sızı vede yanma hissetmektedir. Sık sık idrara çıkma görülebilir yalnız idrar yapma oldukça sancılıdır. İdrar yapıldıktan sonra tekrar yapma isteği olmaktadır. İdrar rengi ise koyu vede bulanık olmakta. İdrar da kan görülebilir. Bazı durumlar da kokulu ve köpüklü idrar görülebilir. Hasta kişiler temizlik sırasın da kan lekesi görüp, genellik ile paniğe kapılabilir. Arada ateş görülebilir. Yan taraflarına, böbreğe doğru yayılan ağrılar olabilmekte. Bu gibi belirtileri gördüğünüz de doktora başvurmanız gerekmektedir.
Sistit rahatsızlığının tedavisi antibiyotik tedavi ile yapılmaktadır. Basit sistit tedavisin de kısa süreli ya da tek doz antibiyotikler tercih edilir. Tedaviye cevap vermeyen sistitler de ise idrar kültürün de üreyen mikroba karşı etkili olan antibiyotikler kullanılır. İdrar yaparken yanma hissediliyor ise, özellikle genital bölge hijyenine özen gösterilmelidir. Cinsel ilişki öncesi vede sonrası duş alınmalı, ilişki sonrası idrarı bekletmeden yapmalı, günlük 2 lt sıvı tüketimi yapılmalı, pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli vede sık sık değiştirmeli. Kabız kalmamak bu hastalıkta ilk şarttır. Cinsel aktif genç kadınlar da genellikle cinsel aktivite sonrası meydana gelen idrar yolu enfeksiyonların da korunma amacı ile antibiyotik alımı tavsiye edilmektedir. İlişki sonrası alınan tek doz antibiyotiğin enfeksiyon oluşumunu engelleyici etkisi bulunmaktadır.
Sistit Belirtileri Nelerdir, sistit rahatsızlığınızın belirtilerini hissettiğiniz de, antibiyotik kullanmadan önce uzmana hekime danışmanız ve görünmeniz gerekmektedir. Bilinçsiz ilaç kullanılması başka ciddi sağlık sorunlarına yol açacağından, doktor yardımı almanız sizin ve sağlığınız için en iyi karar olacaktır. Eğer sizin de sistit belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sistit belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sistit belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; İdrar Neden Şeffaf Beyaz Olur?