Ortanca Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Ortanca Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır? Ortanca çiçeği ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ortanca Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Ortanca Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Ortanca çiçeği nasıl çoğaltılır ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri siz değerli dostlarımız için yazımız da ayrıntılı olarak hazırladık. Ortanca çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Hakkında merak ettiğiniz tüm her şeyi yazımızın devamına giderek ulaşabilirsiniz. Ortanca çiçeği evde nasıl bakılır? ve ortanca çiçeği yetiştirme teknikleri ile ilgili soruların cevaplarına sayfamızdan yardım alarak bulabilirsiniz. Peki ortanca çiçeği nasıl çoğaltılır? Detayları ile yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hydrangea Macrophylla, latince adı olan ortanca çiçeği kışın yaprak döken süs bitkiler arasındadır. Hortensia kelimesinden gelen adı, Japonya’da yetişmektedir. Bu çiçeğin bir sürü rengi bulunmaktadır. Kokusuz bitki türleri arasında bulunmaktadır. Hemen hemen her rengi bulunduğu için tüm dünyada da yetiştirilmektedir. Ortanca çiçeğinin 30 farklı türü bulunmaktadır. Türkiye’de en çok yetiştirilen çeşidi ise büyük yapraklı olanlardır. Ortanca çiçekler gölge yerleri sevmektedir. Daha çok bahçelerin ağaca yakın yerlerinde veya balkonun gölge olan kısımlarında yetişmektedir. Bu çiçek direk güneş gören yerlere konulmamalıdır. Daha çok yarı gölge olan yerlerde yetiştirilmesi önerilmektedir. Ortanca çiçeğini en uygun olan bahar aylarında yani nisan ya da mayıs gibi ekimini yapabilirsiniz. Ortanca çiçeği ile ilgili daha fazla bilgilere yazımızın devamına giderek ulaşabilir ve bulabilirsiniz.
ORTANCA ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ
ORTANCA ÇİÇEĞİ EVDE NASIL BAKILIR?
Bu çiçeği bütün toprak çeşitlerinde ekebilirsiniz. Ortanca çiçeği kolaylıkla her toprağa uyum sağlamaktadır. Poşet toprak yerine, bahçe toprağı tercih etmeniz daha iyidir. Bu çiçek geniş alanlar da daha çok gelişir vede büyümektedir. Saksıda balkonda yetiştirmek isterseniz büyük saksı önerilmektedir. Suyu seven ortanca çiçeği devamlı sulamanız toprağını nemli bırakmanız gerekmektedir. Toprak kıvamın da yapacak kadar da su vermeyin. Sabah saatlerin de suladığınız da daha çok sağlıklı bitki olmaktadır. Yazın haftada en az iki kez sulamanız lazım. Yapraklarını sonbaharda döktükten sonra uç kısımlarını makas yardımı ile kesmeniz lazım. Budama işlemini de kış mevsimine geçildiğinde yapmalısınız. Şubat ayını kadar budama işlemini yapabilirsiniz. Yalnız çok fazla kesmemeye dikkat etmelisiniz. Ortanca çiçeklerinin yakalandığı mantar hastalığına dikkat etmeniz lazım. Kış aylarında ortanca çiçeğinin en soğuk 15 derece olması gerekmektedir. Yoksa bu bitki türleri soğuktan donarak ölürler.
Ortanca çiçeğini çoğaltmak için nisan ayından, ağustas ayına kadar çiçeklenmemiş 2/3 yapraklı dalların kesilerek köklerinden ayırıp çimlendirme yöntemi ile çoğaltabilirsiniz. Çiçek olmayan dallar alıp, yaklaşık 15 cm kadar çelik kesip, çelik olarak kesilen parça üstte iki yaprak duracak şekilde yapraklardan temizlenir. Bahçe toprağı vede perlit karıştırılarak toprak hazırlanır. Sonra köklendirme için büyük saksılar seçilir vede çakıl taşı ile saksı tabanına bir sıra olacak şekilde dökülür. Geri kalan kısımlar ise toprakla doldurulur. Doldurma işleminden sonra hazırladığınız çeliği daldırarak toprağın içine dikilir. Sonra hafif şekilde toprağı bastırılarak biraz sulanır. Bu bitkiyi doğrudan güneşe maruz bırakmayın. Doğrudan güneş görmeyen bir yere koyun ve köklendirme işlemini gerçekleştirin. Köklenen ortanca çiçeğini daha sonra dilerseniz bahçenize ekebilirsiniz.
ORTANCA ÇİÇEĞİ NASIL RENKLENİR?
Ortanca çiçek çeşitleri, bahçeleri vede balkonları süslemektedir. Çeşitli renkleri bulunan bu bitkilerin gösterişli süs bitkisi olması da bir çok ev hanımları tarafından tercih edilmektedir. Ortanca çiçeğinin doğal renkleri pembe, beyaz veya kırmızı olmaktadır. Eğer başka renklerde isterseniz bazı yöntemler ile çiçeğinin rengini mavi, mor veya lilaya dönüştürebilirsiniz. Bunun için Alüminyum sülfat kullanarak ortanca çiçeğini mavi tona, suni yoldan dönüştürebilirsiniz. Toprağın içine eklediğiniz bu madde ile mavi renk almaktadır. Toprak alkali ise pembe renk olabilir. Sulama işlemi yapacağınız zaman suyun içine çivit eritip ya da çam iğnesi karıştırarak renk değişimini sağlayabilirsiniz. Mor rengini elde etmek isterseniz doğal killi toprak veya yeşil killi toprak bularak onun içine ortanca çiçeğini ekebilirsiniz. Ortanca çiçek çeşitleri görünüşleri ile evleri süslemektedir. Bulundukları yerlerdeki havayı da güzelleştirmektedir.
Ortanca Çiçeği Nasıl Çoğaltılır, yazımız da hazırladığımız ortanca çiçeği çoğaltma ile ilgili yöntemleri öğrenebilirsiniz. Sizin de eğer ki ortanca çiçeği nasıl çoğaltılır, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ortanca çiçeği nasıl çoğaltılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ortanca çiçeği çoğaltma yöntemleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ense Kökü Ağrısı Nasıl Geçer?